Evenemang

Varför skyddas inte de som utsätts för våld och maktmissbruk?

MÅNDAG 5 JULI, online.

Varför skyddas inte de som utsätts för våld och maktmissbruk? Arbetsgivare har länge haft kontroll över personers uppehållstillstånd och allt för ofta utnyttjat den makten. Lika vanligt är det i relationer där våldsutsatta inte har möjlighet att lämna sin partner, då de riskerar att utvisas.

Terje Holmgren, migration, asyl- och flyktingpolitisk talesperson för Feministiskt initiativ, samtalar med Nina Pirooz från Terrafem och Md Rafiqul Islam från Föreningen för Arbetstillståndstagare (WPHA) om hur dessa problem sett ut tidigare och vad vi ska tro om framtiden nu när den nya migrationslagstiftningen röstats igenom. Vilka konsekvenser blir det för människors rätt till skydd och ett tryggt liv i Sverige?

Nina är biträdande jurist på Fridh Advokatbyrå har arbetat ideellt för juristjouren och varit rikstäckande ordförande för kvinnoorganisationen Terrafem. Terrafem hjälper våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst, och under 2019 var Nina med och grundade Terrafems skyddande boende i Göteborg. Hon har specifik kunskap om våld i hederns namn då hon har egna erfarenheter av brusten anknytning på grund av våld, och även engagerat sig i kvinnojoursrörelsen och den kvinnliga asylprocessen på olika sätt under 6 års tid.

Md Rafiqul Islam började sin resa i Sverige som gäststudent vid Karlstad universitetet. Idag studerar han till att bli lönekonsult vid Påhlmans Handelsinstitut samtidigt som han arbetar som sushikock i Stockholm. Han brinner för personlig och samhällelig utveckling och är väldigt engagerad inom civilsamhället. Bland annat hjälper han utländska arbetare med kontakten mellan arbetsgivare och migrationsverket i sin roll som generalsekreterare på WPHA, och han är även ansvarig för marknadsföring och det strategiska arbetet på webbtidningen Mat & Klimat.

Samtalet ingår i en samtalsserie som ordnas av Feministiskt initiativ och modereras av Terje Holmgren, Migration, asyl- och flyktingpolitisk talesperson för Fi. Samtalsserien behandlar temat migrationspolitik ur olika perspektiv med gäster som är engagerade inom civilsamhället.

Alla samtal livesänds på vår Facebooksida och kan ses i efterhand ~
Feministiskt initiativ strävar alltid efter att vårt innehåll ska vara inkluderande och tillgängligt, och har därför som ambition att i efterhand texta alla samtal inför publicering på Youtube.

MÅNDAG 5 JULI KL. 12:00
Onlineevenemang av Feministiskt initiativ

Evenemang

Ett år med mamma – författarsamtal med Ann-Charlotte Andersson

11 DECEMBER, BJÖRKHAGEN, STOCKHOLM

Kom och lyssna till ett samtal mellan Ann-Charlotte Andersson och Sandra Eriksson, om boken ”Ett år med mamma” utgiven på Ordfront förlag. Mitt i livet bestämde sig Ann-Charlotte Andersson för att hoppa av ekorrhjulet och leva ett år med sin mamma ute på landet.

Mamma Ingrid kan allt om mat, hantverk och hur man får ett hushåll att gå runt på knappa resurser. Mycket av det har hon i sin tur lärt sig av sin mamma, i en kedja av kvinnokunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Det är ett liv som är fyllt av arbete – kött som ska styckas, bajstunnor som ska grävas ner och äppel- och lingonplockning till förbannelse men där det ändå alltid finns plats för vänner och familj.

Ett liv som är hållbart på riktigt.

Välkommen in i familjen Anderssons värld, där tid inte är pengar, pengar inte är lycka och ensam inte är stark.

Fri entré – Boka plats här
https://beta.biblioteket.stockholm.se/…/forfattarbesok…

Samtalet är ett samarrangemang mellan Kulturföreningen Björkhagens hjärta och Björkhagens bibliotek, och genomförs med stöd från Stockholm stad.

Måndag den 11 december, klockan 17–18.

Evenemang

Nobelbesök med representanter för fredspristagaren

Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach
Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach

14 DECEMBER, UPPSALA

Uppsala universitet bjuder in till panelsamtal med representanter för mottagaren av Nobels fredspris.

Zan- Zendegi-Azadi (Kvinna – liv – frihet)
Panelsamtal om fred, kvinnors och allas mänskliga rättigheter i Iran och i världen.

Deltagare: Fredspristagarens man och dotter, Taghi Rahmani och Kiana Rahmani, som representanter för fredspristagare Narges Mohammadi.
Professor Joakim Palme, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Senior universitetslektor Elin Bjarnegård, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Doktorand Martin Langby, institutionen för teolog, Uppsala universitet.
Programdirektör Sigrid Gruener, Dag Hammarskjölds Minnesfond.
Moderator: seniorprofessor Peter Wallensteen, institutionen för freds- och konfliktvetenskap, Uppsala universitet.

Plats: Universitetsaulan, Universitetshuset, Biskopsgatan 3. Uppsala
Den 14 december. Tid: 10.30 (Platserna ska vara intagna 10.15)

Fri entré och först till kvarn. Vänligen notera att större väskor inte får medföras in i aulan. Evenemanget hålls på engelska.
——-
Representatives of the Nobel Peace Prize laureate
Zan – Zendegi – Azadi (Woman – Life – Freedom). Panel discussion on peace, women’s and all people’s human rights in Iran and in the world.

Participants: Representatives of Narges Mohammadi, Nobel Peace Prize laureate – daughter Kiana Rahmani and husband Taghi Rahmani.
Programme director Sigrid Gruener, Dag Hammarskjöld Foundation.
Professor Joakim Palme, Dept of Government, Uppsala University.
Senior lecturer Elin Bjarnegård, Dept of Government, Uppsala University.
PhD candidate Martin Langby, Dept of Theology, Uppsala University.
Moderator: Professor Peter Wallensteen, Peace and Conflict Research, Uppsala University.

Venue: Grand Auditorium, University Main Building, Biskopsgatan 3.

Date: 14th of December. Time: 10:30 (please be seated by 10:15).

Free entry. No prior registration. Limited number of seats available. Please note that you are not allowed to bring larger bags into the venue. The event will be held in English. Welcome!

Evenemang

RFSL Vintermingel 

12 DECEMBER, STOCKHOLM

Det är dags igen! Den 12 december öppnar vi dörrarna på RFSL Stockholm för vårt årliga vintermingel! 

Vi samlar medlemsgrupper, aktivister, volontärer, medlemmar och allierade till ett mysigt mingel. Under kvällen kommer vi ha utdelning av priset ”Årets Eldsjäl” , samt få ett fint uppträdande av Kvinnokören Sapphonia.

Är du nyfiken på vad vi på RFSL Stockholm pysslar med om dagarna? Kom förbi och snacka! Vi bjuder självklart på fika och glögg!

Vart? Alsnögatan 7, plan 3. Ring på ringklockan till vänster om dörren.

När? Tisdag den 12 december, klockan 18.00–20.00

Våra lokaler är tillgängliga för permobil, rullstol och rullator. Färdtjänst kan köra upp till porten.

It’s time again! On December 12th we invite you to RFSL Stockholm for our annual ”Vintermingel.” 

We gather member groups, activists, volunteers, members and allies for a festive mingle. During the evening, we will present the award ”Årets Eldsjäl” , and have a nice performance by the women’s choir Sapphonia.

Are you curious about what we do at RFSL Stockholm during the day? Come by and have a chat! Of course, we’ll have fika and mulled wine!

Where? Alsnögatan 7, floor 3. Ring the doorbell to the left of the door.

When? Tuesday 12th of December, at 18.00–20.00

Our premises are accessible for permobiles, wheelchairs and walkers. A shuttle service can drive up to the gate.