Evenemang

Varför skyddas inte de som utsätts för våld och maktmissbruk?

MÅNDAG 5 JULI, online.

Varför skyddas inte de som utsätts för våld och maktmissbruk? Arbetsgivare har länge haft kontroll över personers uppehållstillstånd och allt för ofta utnyttjat den makten. Lika vanligt är det i relationer där våldsutsatta inte har möjlighet att lämna sin partner, då de riskerar att utvisas.

Terje Holmgren, migration, asyl- och flyktingpolitisk talesperson för Feministiskt initiativ, samtalar med Nina Pirooz från Terrafem och Md Rafiqul Islam från Föreningen för Arbetstillståndstagare (WPHA) om hur dessa problem sett ut tidigare och vad vi ska tro om framtiden nu när den nya migrationslagstiftningen röstats igenom. Vilka konsekvenser blir det för människors rätt till skydd och ett tryggt liv i Sverige?

Nina är biträdande jurist på Fridh Advokatbyrå har arbetat ideellt för juristjouren och varit rikstäckande ordförande för kvinnoorganisationen Terrafem. Terrafem hjälper våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst, och under 2019 var Nina med och grundade Terrafems skyddande boende i Göteborg. Hon har specifik kunskap om våld i hederns namn då hon har egna erfarenheter av brusten anknytning på grund av våld, och även engagerat sig i kvinnojoursrörelsen och den kvinnliga asylprocessen på olika sätt under 6 års tid.

Md Rafiqul Islam började sin resa i Sverige som gäststudent vid Karlstad universitetet. Idag studerar han till att bli lönekonsult vid Påhlmans Handelsinstitut samtidigt som han arbetar som sushikock i Stockholm. Han brinner för personlig och samhällelig utveckling och är väldigt engagerad inom civilsamhället. Bland annat hjälper han utländska arbetare med kontakten mellan arbetsgivare och migrationsverket i sin roll som generalsekreterare på WPHA, och han är även ansvarig för marknadsföring och det strategiska arbetet på webbtidningen Mat & Klimat.

Samtalet ingår i en samtalsserie som ordnas av Feministiskt initiativ och modereras av Terje Holmgren, Migration, asyl- och flyktingpolitisk talesperson för Fi. Samtalsserien behandlar temat migrationspolitik ur olika perspektiv med gäster som är engagerade inom civilsamhället.

Alla samtal livesänds på vår Facebooksida och kan ses i efterhand ~
Feministiskt initiativ strävar alltid efter att vårt innehåll ska vara inkluderande och tillgängligt, och har därför som ambition att i efterhand texta alla samtal inför publicering på Youtube.

MÅNDAG 5 JULI KL. 12:00
Onlineevenemang av Feministiskt initiativ

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV