Intervju

Berättelserna du inte fick höra i Sommar

Mona Nechma och Maliha Khan.

– Vi har idag ett samhälle där makten är fördelad ojämlikt och det vill Streetgäris ändra på. Det  är viktigt att ha reell makt så att en kan forma sitt liv och samhälle. TALET är ett sätt att utjämna makten på ens egna villkor, säger i

Maliha Khan och Mona Nechma är initiativtagare till TALET podcast. Det är en serie sommartal, där personer som vanligtvis inte kommer till tals får mikrofonen. Talet görs av den ideella föreningen Streetgäris och kan ses som ett komplement till P1 Sommar.

– Vi fick idén om TALET podcast på våren förra året, och hörde då av oss till ABF för att se om de ville samarbeta, vilket de ville och sen var det bara för oss att köra igång. Första säsongen släppte vi 5 avsnitt och i år ökade vi antalet och släppte 8 talare, säger Maliha Khan.

I varje avsnitt får vi höra en berättelse följt av ett eftersnack som leds av en samtalspartner.

Årets Talare är: läkarstudenten Lina Mohageb som talar om antirasism, Malin Svensson som talar om hur det är att vara adopterad, bibliotekarien Milia Rahman Olsson om normbrytande yrkesroller, den pedagogiska utvecklaren Guled Abdullahi om föräldraskap, läraren Nora Khalil om författarskap, poeten Rahma Omar om separatism och aktivism, aktivisten Juhán Niila Stålka om samernas rättighetskamp och narkossjuksköterskan Fadumo Osman om arv och identitet.

– I TALET podcast får du lyssna till berättelser om drömmar, hopp och kamp. TALET syftar till att bredda bilden av Sverige, säger Maliha Khan.

Vem som helst kan nominera sig själv till eller någon hen känner till att bli en av talarna. För att ge möjlighet till personer som inte är vana att tala i radio eller inför en större publik får talarna gå en förberedande studiecirkel som gör dem delaktiga i produktionen och förser dem med retoriska verktyg.

– Vi har idag ett samhälle där makten är fördelad ojämlikt och det vill Streetgäris ändra på. Det  är viktigt att ha reell makt så att en kan forma sitt liv och samhälle. Talet är ett sätt att utjämna makten på ens egna villkor, säger Mona Nechma.

Sommar i P1 beskriver hon som en maktkoncentrerad uppställning, som inte utmanar normen, vilket däremot är precis vad Streetgäris vill göra med TALET.

– Vi har berättelser som inte alltid hörs i Sverige, men borde höras, säger Khan.

Med TALET spelar det ingen roll om du har  tidigare erfarenheter i form av berättande eller om du är känd utan vem som helst kan lyfta sin berättelse.

Och vilka berättelser vi som lyssnare får. Det är angeläget och intressant. Allt berättat på ett mycket lågmält sätt.

En röd tråd som löper genom alla talen är hur det faktum att talarna inte tillhör det vita majoritetssamhället innebär att de ständigt måste vara på sin vakt. Att de ständigt måste se sig över axeln. Att vad som helst kan hända när som helst, som att någon säger något elakt, kommenterar deras existens från ingenstans eller till och med använder våld mot dem.

Det skapar i sin tur en stor press och stress för dem som drabbas. I flera av talen får vi genom de enskilda berättelserna en unik inblick i hur det är att leva under den här typen av stress.
Forskarna kallar det minoritetsstress och menar att det innebär stor skada för individen att utsättas för den typen av psykosocial stress under lång tid.

Maliha Khan upplever att årets talare skapat en gemenskap till varandra och känner trygghet från den, men också i relation till lyssnarna.

– Det är många som hört av sig och sagt att de känner igen sig, att de saknat att höra deras röster,  berättelser och perspektiv säger hon, till Fempers nyheter.

Här kan du höra alla avsnitt i Talet.