Startsida - Nyheter

Nyheter

Stort behov av stöd till sexuellt våldsutsatta i krigets Tigray

För barnmorskan Huda Mohammed är det omfattande sexuella våldet mot flickor och kvinnor i Tigray ingen nyhet.

Det omfattande sexuella våldet som krigsvapen i Tigray dokumenteras nu i en Amnesty-rapport. – Det råder fullständig brist på tillräckligt stöd åt de här kvinnorna, säger barnmorskan Huda Mohammed, som besökt flyktingläger i Sudan.

Kvinnor och flickor i Tigray har varit krigsmåltavlor och utsatts för våldtäkter och tortyrliknande sexuellt våld av etiopiska stridande styrkor. Det framkommer i en ny rapport från Amnesty international. Inbördeskriget i Tigray pågår sedan i november 2020 då den etiopiska centralregeringen attackerade regionen i norr. Risken att konflikten sprids oroar omvärlden.

Redan ett par månader in i inbördeskriget i Tigray framkom de första uppgifterna om att sexuellt våld användes som krigsvapen, som bland andra Feministiskt perspektiv rapporterade om. Nu, mitt under pågående inbördeskrig, kommer en utförligare dokumentation av övergreppen i Amnesty internationals rapport I don’t know if they realized I was a person: rape and other sexuell violence in the conflict in Tigray, Ethiopia.

– Det kom inte som någon nyhet för oss som följt konflikten i Tigray sedan start, även om regeringen till en början försökte mörka och tysta övergreppen, säger Huda Mohammed barnmorska i Stockholm med rötter i Tigray.

Huda Mohammed säger att det pågår ett folkmord i Tigray och att det sexuella våldet är en del av det.

Systematiska övergrepp

– Det är uppenbart att våldtäkt och sexuellt våld har använts som ett krigsvapen för att orsaka kvinnor och flickor i Tigray varaktig fysisk och psykisk skada, som syftat till att förnedra och avhumanisera dem, sade Agnès Callamard, Amnesty internationals generalsekreterare i samband med rapportsläppet.

Förövarna finns bland etiopisk militär (ENDF), eritreansk militär (EDF), Amharas regionala polisstyrka (ASF) och milisgruppen Fano från Amhara.

Soldaterna och milismännen har utsatt kvinnor och flickor från Tigray för våldtäkter, gruppvåldtäkter, sexuellt slaveri, stympning av könsdelar och andra former av tortyr ofta under etnisk smutskastning och dödshot. Det har handlat om att terrorisera och förnedra en etnisk grupp.

Huda Mohammed besökte flyktingläger i Sudan i april. Där träffade hon flera av kvinnorna som hade utsatts för övergrepp. Hon är chockad över den brutalitet och det extrema sexuella våld som använts i hennes födelseland.

– Trots det vet jag att många etiopier fortfarande stödjer kriget. Jag tror inte de har förstått vad kvinnorna i Tigray utsatts för, säger hon och tillägger:

– Det handlar om systematiskt sexuellt våld mot kvinnor från en specifik etnisk grupp.

Huda Mohammed med tigreanska kvinnor på flykt i Sudan. FOTO: Privat

Chockerande omfattning

Bland de dokumenterade fallen av övergrepp i Amnestyrapporten framkommer att tolv av kvinnorna våldtagits framför familjemedlemmar, inklusive sina egna barn. Fem av dem var gravida vid tidpunkten för övergreppen.

63 överlevare av sexuellt våld har intervjuats, liksom medicinsk personal. 28 av dem pekade endast ut eritreanska soldater som förövare.

– Allvarlighetsgraden och omfattningen av de sexuella brotten som begås är särskilt chockerande. Det handlar om krigsförbrytelser och eventuella brott mot mänskligheten. Det hånar mänsklighetens centrala principer. Det måste upphöra, säger Callamard från Amnesty international.

Huda Mohammed vill gärna tillägga att även männen är offer för kriget. Och i vissa fall tvingas de själva bli förövare.

– En del män tvingas våldta sina egna kvinnor eller andra familjemedlemmar. Ibland skjuts de framför ögonen på sina mödrar.

Hälsovården i Tigray har registrerat 1 288 fall av könsbaserat våld från februari till april 2021. De flesta som Amnesty international pratat med hade dock inte besökt sjukvården, vilket talar för att de officiella siffrorna endast utgör bråkdelar av det verkliga antalet offer.

Bristande tillgång till vård och stöd

Många av överlevarna rapporterade allvarliga fysiska och psykiska problem efter övergreppen, såsom blödningar, ryggvärk, rörelsesvårigheter och bristningar. Några testade positivt för hiv efter våldtäkterna. Sömnsvårigheter och ångest var också vanligt hos både överlevarna och de anhöriga.

Några av överlevarna hade hållits fångna under flera dagar och utsatts för sexuellt våld vid upprepade tillfällen.

Flera hade blivit gravida som ett resultat av övergreppen.

– Bland dem jag träffade i flyktinglägret var det några som hade fått hjälp med abortpiller, något som egentligen är tabu i Sudan, andra var gravida, säger Huda Mohammed.

Få av dem hade tillgång till någon som helst vård eller psykosocialt stöd.

– Det råder fullständig brist på tillräckligt stöd åt de här kvinnorna i flyktinglägret, säger Huda Mohammed.

– De behöver framför allt någon att prata med, det vill säga psykosocialt stöd. Många av dem bär på stor skam och skuldkänslor och har svårt för att berätta vad de utsatts för.

Huda Mohammed har tillsammans med en grupp andra kvinnor börjat undersöka hur de skulle kunna stötta i det arbetet.

– Förutom samtalsstöd behöver de även utbildning eller möjlighet att lära sig något yrke så att de kan skaffa sig en sysselsättning i framtiden, säger hon.

Upptrappad konflikt

Konflikten i Tigray startade den 4 november 2020 och under de två första månaderna framkom få uppgifter om sexuellt våld. Det berodde på att kommunikationsmöjligheterna slagits ut och den etiopiska regeringen begränsat möjligheten att resa in i området.

Tusentals civila har dödats i konflikten, hundratusentals fördrivits internt i Tigrayregionen och tiotusentals har flytt till grannlandet Sudan.

Konflikten har eskalerat. Bland annat har Oromos frihetsarmé, en beväpnad grupp i södra Etiopien, sagt att de samarbetar med Tigrays försvarsstyrkor (TDF) i kampen mot centralregeringen.

Samtidigt uppmanar premiärministern Abiy Ahmed alla etiopier att bekämpa TDF, vilket innebär att han inte längre står fast vid sin tidigare uppmaning till vapenstillestånd. Regeringen har även stoppat två internationella biståndsorganisationer från fortsatt arbete i landet. Det handlar om holländska Läkare utan gränser och Norska flyktingrådet, vilka av regeringen anklagas för spridning av felaktig information.

Det råder internationell oro för att konflikten ska sprida sig i närområdet, till Sudan och Eritrea, vilket skulle kunna äventyr säkerheten på hela Afrikas horn.

Huda Mohammed säger att det enda positiva är att kvinnor i den delen av Tigray där TDF har tagit kontrollen nu kan andas ut lite. Humera, den västra delen av Tigray, är fortfarande under ockupation.

– Jag får rapporter om att civila tigreaner som försöker fly för sitt liv till gränslandet Sudan skjuts ihjäl av eritreanska och etiopiska soldater och kropparna dumpas ner  i floden Tekeze river.

Hon fortsätter:

– TDF har tydligt sagt att de inte ska hämnas med att utföra samma övergrepp på kvinnor från andra etniska grupper som tigreanska kvinnor utsatts för. Det är vad jag också hoppas på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV