Prenumerera

Logga in

Krönika

Maktbalansen förändrad för gott

Journalisterna Latifah Ahmady och Waheed Paikan har anlänt till Sverige.

”Alla länder som gränsar till Afghanistan är rädda att talibanernas framsteg ska inspirera liknande rörelser”, skriver Ana Valdés.

Journalisterna Latifah Ahmady och hennes man Waheed Paikan har äntligen anlänt till Sverige. Deras flykt genom Uzbekistan har varit farlig. Paikan och hans familj dödshotades av talibanerna under flera år, hans arbete som journalist för BBC gjorde honom en ”persona non grata” för talibanerna som ser alla som samarbetar med väst som förrädare.

Latifah har varit medlem av det internationella nätverket Women in black i flera år. Hon har varit inblandad i flera projekt för att hjälpa flickor och kvinnor i Afghanistan, hon blev hotad också. Talibanerna ser kvinnornas roll som hustrur och mödrar. Under deras styre för tjugo år sedan ökade våldet mot flickor och kvinnor, skolor för flickor förbjöds och barnäktenskap ökade.

Latifah berättar hur det internationella nätverket hjälpte dem att fly, hur sårbara de och deras kolleger var. Den 10 december 2020, mördades journalisten Malalai Maiwand tillsammans med sin chaufför utanför hennes föräldrahem. Hennes död inspirerade många att ta över och bli journalister.

Den 2 mars 2021 mördades journalisterna Mursal Wahidi, Sadia Sadat och Shahnaz Roafi i två separata attacker när de lämnade sin arbetsplats, tv- och radiostation Enikas i staden Jalabalad.

CNN-journalisten Clarissa Ward berättar om hur talibanerna försöker visa att de är annorlunda, att deras styre kommer att ge landet stabilitet och ordning, att deras tolkning av sharialagen kommer att ge landet fred.

Pakistan har redan gratulerat talibanerna till deras maktövertagande.

Den kvinnliga journalisten Beheshta Arghand, en av de mest kända tv-ankarna i landet, intervjuade en högt uppsatt talibanledare och många förvånades av detta. Men talibanerna lovar att ingen kvinna ska straffas om de arbetar enligt islams lagar.

Av de 1 400 kvinnor verksamma som journalister i Afghanistan har mer än 70 procent sagt att de är rädda och oroliga, att de ser sig själva som måltavlor och att talibanernas löfte och garantier inte är värda något.

Beheshta Arghands intervju med en talibanledare i Tolo news förvånade många.

Iran ser med oro på utvecklingen, de är rädda att den sunniminoritet som bor i Afghanistan ska förföljas. Och alla länder som gränsar till Afghanistan är rädda att talibanernas framsteg ska inspirera liknande rörelser. Ryssland och Kina, som har egna muslimska minoriteter, är oroliga och vill bilda allianser med talibanerna. Pakistan har redan gratulerat talibanerna till deras maktövertagande.

Det som är säkert är att maktbalansen i regionen har ändrats för gott och att den amerikanska utrikespolitiken igen har visat sina misstag. Den uruguayska författaren Eduardo Galeano skrev en gång: ”Alla länder som USA invaderar blir dårhus eller kyrkogårdar.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV