Evenemang

#metoo-uppropen: Samtal, konst och vittnesmål

LÖRDAG 16 OKTOBER, Stockholm + online

Välkommen till en heldag fylld av aktivism, vittnesmål, forskning, samtal, konst, poesi, musik, lärdomar och gemenskap om och kring #metoo.
Från de mest utsatta och de högst uppsatta strömmade vittnesmålen in om kränkningar, sexuella trakasserier och våld i en omfattning som ingen kunnat ana. Från sjöfarten och teatrar, universitet och musikscener, kyrkan och polisen, hemlösa, politiker, konstnärer, skolor, juristkontor och sjukhus. Det var hösten 2017 och #metoo-revolutionen var ett faktum.

Nu har det gått fyra år och det är hög tid att samlas och se vad som har hänt sedan dess. Hur ser lagstiftningen och rättspraktiken ut? Vilka metoder för att förhindra sexuella trakasserier och våld finns det i samhället och hur används de? Hur tar vi oss vidare? Lyssna till vittnesmål från uppropen, träffa initiativtagare till #metoo-upprop, upplev konst, musik och poesi, ta del av aktuell forskning om #metoo, ställ frågor och delta i diskussioner, och nätverka.

PROGRAM:
11.00–11.45 VÄLKOMMEN TILL #METOO-UPPROPEN
– Vittnesmål: Läsningar av konferenciererna Sara Zommorodi, Banesa Martinez och Anna Velander Gisslén
– Välkomsthälsning av Gitte Ørskou, överintendent, Moderna Museet och Anne Sörman, ordförande i Föreningen Samordningen Metoo-uppropen
– Sång av Derya Tezcan
– #metoo 1967 till 2017. Det personliga blir politiskt: Föredrag av Ninni Carlsson, våldsforskare, Göteborgs universitet, #orosanmälan
– ”Skägg” av Alma Kirlic

12.00–12.45 VAD KAN FORSKNINGEN LÄRA OSS?
Hur utvecklades #metoo-aktivismen i Sverige? Vilka strategier fanns? Hur har samspelet sett ut mellan de olika uppropen, sociala och traditionella medier samt med andra opinionsbildande initiativ?
Medverkande: Hillevi Ganetz, professor i genusvetenskap, Stockholms universitet, Karin Hansson, docent i data- och systemvetenskap, Stockholms universitet och Malin Sveningsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Göteborgs universitet som alla tre deltagit i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om metoo-aktivism i Sverige.
Samtalet leds av Lisa Salmonsson, sociolog, #akademikeruppropet.

13.45–14.30 ATT MOTVERKA SEXUELLA TRAKASSERIER PÅ JOBBET
Kan vi känna oss trygga på jobbet? Vilka metoder finns för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen? Är lagstiftningen effektiv? Finns det gemensamma lärdomar mellan olika branscher? Exempel bland annat från handeln och sjöfarten.
Medverkande: Maria Karlsson, #obekvämarbetstid samt styrelseledamot i #Metoouppropen, Linda Palmetzhofer, ordförande i fackförbundet Handelsanställdas Förbund, Cajsa Jersler Fransson, #lättaankar, projektet Vågrätt, Cecilia Österman, arbetsmiljöforskare Linnéuniversitetet och Erik Froste, chef för Färjerederiet.
Samtalet leds av Eva Nikell, journalist, kvinnorättsaktivist och folkbildare.

14.45–15.30 SEXUELLA KRÄNKNINGAR I HELIGA RUM
Innebär det något särskilt att bli kränkt och utsatt för övergrepp i ett religiöst sammanhang? Varför tar det så lång tid att bryta en tystnadskultur? Vad gör kyrkans ansvariga för att motverka sexuella kränkningar och hur kan begrepp som skam, försoning och heder (miss)förstås?
Medverkande: Karin Ingridsdotter, pastor, initiativtagare #sanningenskallgöraerfria, Helena Enoksson, psykoterapeut och lärare i själavård, Anne Sörman, präst och aktivist i #Vardeljus, Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift och Hanna Stenström feministteolog.
Samtalet leds av Sandra Signarsdotter, ordförande Föreningen prästvigda kvinnor. Seminariet arrangeras med stöd av Föreningen för prästvigda kvinnor.

15.45–16.30 Den ojämlika rätten
Finns det ett före och ett efter #metoo i arbetet mot sexuellt våld? En samtyckeslag hade diskuterats länge, men kom snabbare på plats tack vare #metoo-rörelsens opinionsbildning. Men de flesta domar som fallit till följd av #metoo har varit förtalsdomar mot kvinnor som vittnat i slutna rum. Hur kan vi förstå det? Vilket handlingsutrymme och möjligheter till upprättelse har olika grupper av våldsutsatta? Vad gäller exempelvis i väntan på uppehållstillstånd och medborgarskap? Vilka möjligheter till behandling efter sexuellt våld finns idag och vad behöver förändras?
Medverkande: Jenny Westerstrand, våldsforskare och ordförande för Roks, (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) Gita Rajan, läkare och verksamhetsledare Wonsa och Debbie Nûjen, advokat och utbildare.
Samtalet leds av Linnéa Bruno, våldsforskare, #akademiuppropet.

16.45–17.30 #METOO OCH FRAMTIDEN
Vad har vi lärt oss av #metoo? Hur går vi vidare? Vilka steg behöver vi ta härnäst för att uppnå ett samhälle fritt från sexuella trakasserier och sexuellt våld?
Medverkande: Ninni Carlsson, våldsforskare, Johanna Lindquist #deadline och Förtalskassan, och Bernardita Nuñez från Terrafem samtalar och blickar framåt.
– Sång av Derya Tezcan
– ”Jag kommer ifrån, jag har en dröm” av Alma Kirlic
Läs mer om programmet och de medverkande här.

#metoo-uppropen: Samtal, konst och vittnesmål
LÖRDAG 16 OKTOBER
14:00–17:30
Moderna Museet, Stockholm
Plats: Auditoriet, plan 2.
Man kan även delta via direktsändning på YouTube.
Språk: svenska
Pris: 200 kronor för heldagsprogram med platsbiljett inklusive vegansk lunch och kaffe/te. Heldagsprogrammet är gratis om du deltar online.
Biljetter: Begränsat antal platser. Köp biljett här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV