Evenemang

#metoo-uppropen: Samtal, konst och vittnesmål

LÖRDAG 16 OKTOBER, Stockholm + online

Välkommen till en heldag fylld av aktivism, vittnesmål, forskning, samtal, konst, poesi, musik, lärdomar och gemenskap om och kring #metoo.
Från de mest utsatta och de högst uppsatta strömmade vittnesmålen in om kränkningar, sexuella trakasserier och våld i en omfattning som ingen kunnat ana. Från sjöfarten och teatrar, universitet och musikscener, kyrkan och polisen, hemlösa, politiker, konstnärer, skolor, juristkontor och sjukhus. Det var hösten 2017 och #metoo-revolutionen var ett faktum.

Nu har det gått fyra år och det är hög tid att samlas och se vad som har hänt sedan dess. Hur ser lagstiftningen och rättspraktiken ut? Vilka metoder för att förhindra sexuella trakasserier och våld finns det i samhället och hur används de? Hur tar vi oss vidare? Lyssna till vittnesmål från uppropen, träffa initiativtagare till #metoo-upprop, upplev konst, musik och poesi, ta del av aktuell forskning om #metoo, ställ frågor och delta i diskussioner, och nätverka.

PROGRAM:
11.00–11.45 VÄLKOMMEN TILL #METOO-UPPROPEN
– Vittnesmål: Läsningar av konferenciererna Sara Zommorodi, Banesa Martinez och Anna Velander Gisslén
– Välkomsthälsning av Gitte Ørskou, överintendent, Moderna Museet och Anne Sörman, ordförande i Föreningen Samordningen Metoo-uppropen
– Sång av Derya Tezcan
– #metoo 1967 till 2017. Det personliga blir politiskt: Föredrag av Ninni Carlsson, våldsforskare, Göteborgs universitet, #orosanmälan
– ”Skägg” av Alma Kirlic

12.00–12.45 VAD KAN FORSKNINGEN LÄRA OSS?
Hur utvecklades #metoo-aktivismen i Sverige? Vilka strategier fanns? Hur har samspelet sett ut mellan de olika uppropen, sociala och traditionella medier samt med andra opinionsbildande initiativ?
Medverkande: Hillevi Ganetz, professor i genusvetenskap, Stockholms universitet, Karin Hansson, docent i data- och systemvetenskap, Stockholms universitet och Malin Sveningsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Göteborgs universitet som alla tre deltagit i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om metoo-aktivism i Sverige.
Samtalet leds av Lisa Salmonsson, sociolog, #akademikeruppropet.

13.45–14.30 ATT MOTVERKA SEXUELLA TRAKASSERIER PÅ JOBBET
Kan vi känna oss trygga på jobbet? Vilka metoder finns för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen? Är lagstiftningen effektiv? Finns det gemensamma lärdomar mellan olika branscher? Exempel bland annat från handeln och sjöfarten.
Medverkande: Maria Karlsson, #obekvämarbetstid samt styrelseledamot i #Metoouppropen, Linda Palmetzhofer, ordförande i fackförbundet Handelsanställdas Förbund, Cajsa Jersler Fransson, #lättaankar, projektet Vågrätt, Cecilia Österman, arbetsmiljöforskare Linnéuniversitetet och Erik Froste, chef för Färjerederiet.
Samtalet leds av Eva Nikell, journalist, kvinnorättsaktivist och folkbildare.

14.45–15.30 SEXUELLA KRÄNKNINGAR I HELIGA RUM
Innebär det något särskilt att bli kränkt och utsatt för övergrepp i ett religiöst sammanhang? Varför tar det så lång tid att bryta en tystnadskultur? Vad gör kyrkans ansvariga för att motverka sexuella kränkningar och hur kan begrepp som skam, försoning och heder (miss)förstås?
Medverkande: Karin Ingridsdotter, pastor, initiativtagare #sanningenskallgöraerfria, Helena Enoksson, psykoterapeut och lärare i själavård, Anne Sörman, präst och aktivist i #Vardeljus, Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift och Hanna Stenström feministteolog.
Samtalet leds av Sandra Signarsdotter, ordförande Föreningen prästvigda kvinnor. Seminariet arrangeras med stöd av Föreningen för prästvigda kvinnor.

15.45–16.30 Den ojämlika rätten
Finns det ett före och ett efter #metoo i arbetet mot sexuellt våld? En samtyckeslag hade diskuterats länge, men kom snabbare på plats tack vare #metoo-rörelsens opinionsbildning. Men de flesta domar som fallit till följd av #metoo har varit förtalsdomar mot kvinnor som vittnat i slutna rum. Hur kan vi förstå det? Vilket handlingsutrymme och möjligheter till upprättelse har olika grupper av våldsutsatta? Vad gäller exempelvis i väntan på uppehållstillstånd och medborgarskap? Vilka möjligheter till behandling efter sexuellt våld finns idag och vad behöver förändras?
Medverkande: Jenny Westerstrand, våldsforskare och ordförande för Roks, (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) Gita Rajan, läkare och verksamhetsledare Wonsa och Debbie Nûjen, advokat och utbildare.
Samtalet leds av Linnéa Bruno, våldsforskare, #akademiuppropet.

16.45–17.30 #METOO OCH FRAMTIDEN
Vad har vi lärt oss av #metoo? Hur går vi vidare? Vilka steg behöver vi ta härnäst för att uppnå ett samhälle fritt från sexuella trakasserier och sexuellt våld?
Medverkande: Ninni Carlsson, våldsforskare, Johanna Lindquist #deadline och Förtalskassan, och Bernardita Nuñez från Terrafem samtalar och blickar framåt.
– Sång av Derya Tezcan
– ”Jag kommer ifrån, jag har en dröm” av Alma Kirlic
Läs mer om programmet och de medverkande här.

#metoo-uppropen: Samtal, konst och vittnesmål
LÖRDAG 16 OKTOBER
14:00–17:30
Moderna Museet, Stockholm
Plats: Auditoriet, plan 2.
Man kan även delta via direktsändning på YouTube.
Språk: svenska
Pris: 200 kronor för heldagsprogram med platsbiljett inklusive vegansk lunch och kaffe/te. Heldagsprogrammet är gratis om du deltar online.
Biljetter: Begränsat antal platser. Köp biljett här.

Evenemang

Ett år med mamma – författarsamtal med Ann-Charlotte Andersson

11 DECEMBER, BJÖRKHAGEN, STOCKHOLM

Kom och lyssna till ett samtal mellan Ann-Charlotte Andersson och Sandra Eriksson, om boken ”Ett år med mamma” utgiven på Ordfront förlag. Mitt i livet bestämde sig Ann-Charlotte Andersson för att hoppa av ekorrhjulet och leva ett år med sin mamma ute på landet.

Mamma Ingrid kan allt om mat, hantverk och hur man får ett hushåll att gå runt på knappa resurser. Mycket av det har hon i sin tur lärt sig av sin mamma, i en kedja av kvinnokunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Det är ett liv som är fyllt av arbete – kött som ska styckas, bajstunnor som ska grävas ner och äppel- och lingonplockning till förbannelse men där det ändå alltid finns plats för vänner och familj.

Ett liv som är hållbart på riktigt.

Välkommen in i familjen Anderssons värld, där tid inte är pengar, pengar inte är lycka och ensam inte är stark.

Fri entré – Boka plats här
https://beta.biblioteket.stockholm.se/…/forfattarbesok…

Samtalet är ett samarrangemang mellan Kulturföreningen Björkhagens hjärta och Björkhagens bibliotek, och genomförs med stöd från Stockholm stad.

Måndag den 11 december, klockan 17–18.

Evenemang

Nobelbesök med representanter för fredspristagaren

Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach
Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach

14 DECEMBER, UPPSALA

Uppsala universitet bjuder in till panelsamtal med representanter för mottagaren av Nobels fredspris.

Zan- Zendegi-Azadi (Kvinna – liv – frihet)
Panelsamtal om fred, kvinnors och allas mänskliga rättigheter i Iran och i världen.

Deltagare: Fredspristagarens man och dotter, Taghi Rahmani och Kiana Rahmani, som representanter för fredspristagare Narges Mohammadi.
Professor Joakim Palme, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Senior universitetslektor Elin Bjarnegård, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Doktorand Martin Langby, institutionen för teolog, Uppsala universitet.
Programdirektör Sigrid Gruener, Dag Hammarskjölds Minnesfond.
Moderator: seniorprofessor Peter Wallensteen, institutionen för freds- och konfliktvetenskap, Uppsala universitet.

Plats: Universitetsaulan, Universitetshuset, Biskopsgatan 3. Uppsala
Den 14 december. Tid: 10.30 (Platserna ska vara intagna 10.15)

Fri entré och först till kvarn. Vänligen notera att större väskor inte får medföras in i aulan. Evenemanget hålls på engelska.
——-
Representatives of the Nobel Peace Prize laureate
Zan – Zendegi – Azadi (Woman – Life – Freedom). Panel discussion on peace, women’s and all people’s human rights in Iran and in the world.

Participants: Representatives of Narges Mohammadi, Nobel Peace Prize laureate – daughter Kiana Rahmani and husband Taghi Rahmani.
Programme director Sigrid Gruener, Dag Hammarskjöld Foundation.
Professor Joakim Palme, Dept of Government, Uppsala University.
Senior lecturer Elin Bjarnegård, Dept of Government, Uppsala University.
PhD candidate Martin Langby, Dept of Theology, Uppsala University.
Moderator: Professor Peter Wallensteen, Peace and Conflict Research, Uppsala University.

Venue: Grand Auditorium, University Main Building, Biskopsgatan 3.

Date: 14th of December. Time: 10:30 (please be seated by 10:15).

Free entry. No prior registration. Limited number of seats available. Please note that you are not allowed to bring larger bags into the venue. The event will be held in English. Welcome!

Evenemang

RFSL Vintermingel 

12 DECEMBER, STOCKHOLM

Det är dags igen! Den 12 december öppnar vi dörrarna på RFSL Stockholm för vårt årliga vintermingel! 

Vi samlar medlemsgrupper, aktivister, volontärer, medlemmar och allierade till ett mysigt mingel. Under kvällen kommer vi ha utdelning av priset ”Årets Eldsjäl” , samt få ett fint uppträdande av Kvinnokören Sapphonia.

Är du nyfiken på vad vi på RFSL Stockholm pysslar med om dagarna? Kom förbi och snacka! Vi bjuder självklart på fika och glögg!

Vart? Alsnögatan 7, plan 3. Ring på ringklockan till vänster om dörren.

När? Tisdag den 12 december, klockan 18.00–20.00

Våra lokaler är tillgängliga för permobil, rullstol och rullator. Färdtjänst kan köra upp till porten.

It’s time again! On December 12th we invite you to RFSL Stockholm for our annual ”Vintermingel.” 

We gather member groups, activists, volunteers, members and allies for a festive mingle. During the evening, we will present the award ”Årets Eldsjäl” , and have a nice performance by the women’s choir Sapphonia.

Are you curious about what we do at RFSL Stockholm during the day? Come by and have a chat! Of course, we’ll have fika and mulled wine!

Where? Alsnögatan 7, floor 3. Ring the doorbell to the left of the door.

When? Tuesday 12th of December, at 18.00–20.00

Our premises are accessible for permobiles, wheelchairs and walkers. A shuttle service can drive up to the gate.