Feministiskt initiativ ställer inte upp i valet till regionfullmäktige på Gotland 2022.
– Vi har fokus på 2026 nu, säger partiets gruppledare Gerd Holmgren.
Det var vid ett medlemsmöte förra veckan som beslutet att avstå från valet 2022 fattades.
– Det har blivit tydligare och tydligare under den här mandatperioden att vi har fått fokusera bara på det parlamentariska. Vår tid och kraft har inte räckt till något annat. Vi är inte tillräckligt många för att starta upp en ny mandatperiod, berättar fullmäktigeledamoten och gruppledaren Gerd Holmgren.
Krävande uppdrag
Region Gotland är både region och kommun, med gemensamt val till fullmäktige. Feministiskt initiativ (Fi) fick sitt första mandat i valet 2014, och har sedan 2018 två mandat. Det innebär att partiets företrädare sitter med i både fullmäktige och nämnder som hanterar allt från sjukvård och vägar till skola. Den parlamentariska dagordningen styr inte Fi över, och de politiska uppdragen är krävande.
– Det är långa möten och man ska läsa på mycket. Att då boka upp sig för fyra år och jobba så pass hårt, det tar. Det som har fått stå tillbaka är den andra biten av vårt engagemang, att bygga på underifrån med aktivism och studier och medlemsvärvning och möten, konstaterar Gerd Holmgren.
– Har vi inte tid och ork att kunna jobba med basen, med aktiviteter och samtidigt jobba parlamentariskt då får vi släppa det parlamentariska under en period. Vi kan ju inte släppa den andra biten, betonar hon.
Stort ansvar
Även pandemin har bidragit till den rådande situationen. Att inte kunna träffa sympatisörer, medlemmar och andra intresserade på 8 mars, 1 maj, under Almedalen och prideveckan i november, har varit tungt enligt Holmgren. Och sedan valet då Fi hade 18 aktiva företrädare på fullmäktigelistan har mycket hänt. Yngre medlemmar flyttar, börjar studera och livet förändras.
– Man måste ha en ganska lång lista för att kunna leva upp till det som vi nu vet krävs. Det är ett stort ansvar man får av väljarna och det fokuserar vi mycket på nu också, året som är kvar. Vi har ett förtroende och det tar vi mycket allvarligt på.
Huruvida fler Fi-föreningar befinner sig i liknande situation är ännu oklart. Men det långsiktiga valmanifest för 2022-2030, som blev antaget vid senaste kongressen, lägger stor vikt vid lokal organisering.
– Allt stöd kommer nu kunna ges till lokalgrupper för att bygga upp oss på lokal nivå. Och där är vi också med, och har erfarenhet på hela bredden i det parlamentariska arbetet, och av landsbygdsfrågor som vi kan vara med och stötta i. Och det ser vi fram emot att göra.
Möts på barrikaderna
Även gruvdrift, stennäring och avmilitarisering är högaktuella frågor på Gotland, som Fi driver även på riksnivå. På Gotland styr de tidigare allianspartierna, M, KD, L och C, med SD som vågmästare. Samarbetet inom den rödgrönrosa gruppen, framför allt i de olika nämnderna, har enligt Holmgren fungerat bra och hon ser fortsatt goda möjligheter till politiskt påverkansarbete utanför fullmäktige-strukturen.
– Vi har många aktuella frågor som vi jobbar på vid sidan om också. Den stora frågan nu om storskalig stenbrytning – där är vi alla mer eller mindre aktiva. Det gäller många andra frågor också. Just med Miljöpartiet i miljöfrågor möts vi ofta ute på barrikaderna, berättar hon.
Vad krävs för att Fi Gotland ska komma tillbaka starkare i nästa val 2026?
– I senaste valet fick vi över 900 röster, så det finns folk här på ön att nå. Det gäller att skapa mötesplatser och träffas och se vilka frågor vi ska jobba med. Vi har ju medlemmar också, långt mer än vad som behövs för listor, men det gäller att få med dem mer aktivt. Nu gör vi en plan för de här åren fram till 2026, det är det som gäller. Klart vi ska ta igen oss lite, men sedan är fokus på att bygga upp till valet 2026.