”När partier med rötter i extremhögern växer sig starkare måste vi vara uppmärksamma och syna deras kort i sömmarna. SD kan ha tonat ned sitt abortmotstånd utåt sett, men de extrema kvinnofientliga idéerna finns kvar”, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) på internationella dagen för säkra aborter.
Idag uppmärksammas globala aborträttsdagen, och precis just nu står kvinnors rättigheter på spel runt om i världen. I det norska valet för några veckor sedan seglade abort upp som en viktig fråga efter att flera partier på vänsterkanten föreslagit att förlänga den bortre gränsen till den som gäller i Sverige, vecka 18. I USA har frågan blivit aktuell efter att man i delstaten Texas infört den mest restriktiva abortlagen i landets historia.
Kvinnors kroppar, och rätten att fatta beslut över sin egen kropp, har åter blivit en högst politiserad fråga. De abortkritiska vindarna blåser allt starkare runtomkring oss, globalt men också i vår närhet.
Det är en farlig utveckling som vi måste kämpa emot med full kraft. Kvinnors kroppar, hälsa och liv riskerar att bli en bricka i högerpopulisternas politiska spel.
Den svenska abortlagstiftningen instiftades för drygt fyrtio år sedan och har ett brett folkligt stöd, vilket en kartläggning från SOM-institutet konstaterar. Med det sagt är en av tio svenskar positivt inställd till att se över lagstiftningen, för att kunna begränsa aborträtten.
I Polen införde den kvinnofientliga högerregeringen nyligen ett totalt abortförbud. De polska civilsamhällesorganisationer jag varit i kontakt med, som arbetar för att försvara kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa, berättar att allt fler söker sig utomlands för att få hjälp.
Det här delar upp befolkningen, där de med ekonomiska muskler kan köpa sig sin frihet och möjligheten att ta beslut om sin egen kropp i andra EU-länder, medan andra tvingas lägga sitt öde, sin kropp, i händerna på den som vill utföra den olagliga aborten.
Polen är Europas skräckexempel i abortfrågan, men vi får aldrig tro att utvecklingen där är ett undantag eller isolerat fall. Det stöd som finns för den svenska abortlagstiftningen kan därför inte tas för givet.
För ett år sedan gav organisationen RFSU researchföretaget Acta publica uppdraget att kartlägga de svenska partiernas aktivitet i sexualpolitiska frågor på kommunal nivå.
Resultatet var slående: Sverigedemokraterna utmärker sig som det parti som genomgående på lokal nivå arbetar för att begränsa tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, aborträtten inräknad.
Sverigedemokraterna har sedan partiet grundades konsekvent ifrågasatt den svenska abortlagstiftningen, mer eller mindre högljutt. När partiet lanserades ville det ha ett förbud mot aborter förutom vid extrema undantag. Under åren har man tvingats ändra uppfattning, och lämna kravet om totalförbud.
Partiet säger sig idag stå bakom den svenska abortlagstiftningen men partiföreträdare på lokal nivå tycks inte följa den nya partilinjen.
I EU-parlamentet tar Sverigedemokraterna varje chans att motarbeta kvinnors rättigheter, i allmänhet, och aborträtten, i synnerhet. När EU-parlamentet förra året röstade för att fördöma den polska regeringens abortförbud valde de svenska Sverigedemokraterna att lägga ned sina röster. Att SD avstod från att fördöma Polens kvinnofientliga politik bör ses som en varningssignal till oss alla.
När partier med rötter i extremhögern växer sig starkare måste vi vara uppmärksamma och syna deras kort i sömmarna. SD kan ha tonat ned sitt abortmotstånd utåt sett, men de extrema kvinnofientliga idéerna finns kvar, precis som omröstningarna i EU-parlamentet visat, under en allt mer välpolerad yta.
Låt exemplen från Europa bli en lärdom och varning. När partiföreträdare från högern öppnar upp för att ge Sverigedemokraterna inflytande över en svensk regering är det ett hot mot våra grundläggande fri- och rättigheter, mot minoriteters rättigheter, hbtqi-personers rättigheter och journalisters frihet och säkerhet. Och inte minst ett hot mot kvinnors rätt till att beslut om sin egen kropp.
Alice Bah Kuhnke är EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna och gruppledare för jämställdhetsfrågor.