Nyheter

Viktig seger för aborträtten i San Marino

Kvinnorättsaktivister firar segern i folkomröstningen i San Marino.

Ytterligare en katolsk stat i Europa lagstiftar om fri abort. I den italienska enklaven San Marino, med 33 000 invånare, kommer abort att tillåtas till och med graviditetsvecka 12 efter en folkomröstning om lagförslaget i helgen.

41 procent av de röstberättigade i San Marino deltog, och av dem ställde sig 77,3 procent bakom lagändringen som innebär fri abort till och med vecka 12 och även därefter vid fara för moderns liv eller svåra missbildningar hos fostret.

Resultatet i folkomröstningen är över förväntan, enligt Valentina Rossi, medlem i kvinnorättsorganisationen Unione Donne Sanmarinesi.

– Med det här steget har vi lyckats visa att de flesta medborgarna stödjer oss, och att San Marino kommer att behöva erbjuda en adekvat lag – äntligen, säger Rossi.

Nu återstår att parlamentet i San Marino tar fram lagstiftningen, och för kvinnorättsaktivisterna är det viktigt att den säkerställer tillgången till abortvård för alla kvinnor.

I ett inlägg på Facebook tillägnar Unione Donne Sanmarinesi segern i folkomröstningen till den politiska pionjären Fausta Morganti, som varit ett starkt stöd i kampen för aborträtt i San Marino fram till sin död, dagen innan frågan om en folkomröstning väcktes.

Bland EU-länder återstår abortförbud i katolskt präglade Andorra, Malta och Vatikanstaten, som också är en italiensk enklav, och Polen har nyligen infört abortförbud. Vid en audiens i Vatikanstaten på måndagen upprepade påven sitt abortmotstånd, med anledning av folkomröstningen i San Marino.

San Marinobor som inte haft möjlighet att resa till Italien, där abort legaliserades för över 40 år sedan, har ända till nu riskerat tre års fängelse. Den som stod för abortvården riskerade det dubbla.

San Marino har även tidigare varit sena med att erkänna kvinnors rättigheter. Kvinnors rösträtt erkändes först 1960, 14 år efter Italien, blev valbara till politiska poster först 1974 och skilsmässor legaliserades först 1986, 16 år efter det omgivande Italien.