Recension

Från fotvårdscheckar till grovt bedrägeri

Karl Martinsson och Mira Klingberg Hjort.

En nedslående historia som förtjänstfullt visar hur bedrägerier inom hemtjänsten möjliggjorts och kan fortsätta, trots upprepade avslöjanden. Eva Lindholm har läst Hemtjänstmaffian av Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson.

Det börjar effektfullt med en målande beskrivning av en av de längsta och dyraste svenska rättsprocesserna genom tiderna. Två av Stockholms tingsrätts största salar fyllda till bristningsgränsen. 32 åtalade, 40 advokater, tio tolkar, sex domare och nämndemän, fem åklagare. Personerna som står åtalade är inte gängmedlemmar, en majoritet är pensionärer, några har med sig rullatorer. Andra är välklädda, unga kvinnor. Brottet är grovt bedrägeri inom hemtjänsten.

Hemtjänstmaffian menar, och påvisar, att kriminaliteten i hemtjänsten bara har fortsatt sedan Södertäljehärvan nystades upp 2013. Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson har tidigare granskat och skrivit om ett antal företag som fuskat och lurat kommuner i olika tidningar, men har nu utvidgat och samlat granskningarna till en bok i ämnet. Det är en nedslående historia.

Inte nog med att kommuner blåsts på miljonbelopp och brukare inte fått den hjälp de har rätt till. Alldeles för många arbetstagare har utnyttjats hänsynslöst och bland annat tvingats arbeta gratis. De har varit tysta av flera skäl, rädsla för att förlora sina uppehållstillstånd kopplade arbetet, arbetet i sig eller för att de på något sätt känt, eller haft släktkopplingar till chefen. Bristfälliga kunskaper i svenska språket och snudd på obefintlig kännedom om svenska lagar har också spelat roll.

Totalt har författarna till Hemtjänstmaffian hittat 66 företag som har slängts ut för fusk sedan 2013. Boken går förtjänstfullt igenom hur vi kunnat hamna i den här situationen. När man läser korta artiklar med braskande rubriker är det ofta svårt, för att inte säga omöjligt, att förstå hur något så vardagligt som hemtjänst kunde bli en lukrativ verksamhet för kriminella. Enligt Hemtjänstmaffian började alltihop med tanken om valfrihet, och idén om privata alternativ alltid är både bättre och billigare än kommunala.

I början av 80-talet svepte en nyliberal våg över världen, välfärdsstaten sågs som ett hot mot tillväxt och idén om personlig frihet spreds. Kommunerna sågs ofta som byråkratiska kolosser, ineffektiva och utan tillräcklig ekonomisk styrning. Det som så småningom skulle bli lagen om valfrihetssystem, Lov, tar sin början i ett skyltfönster i Ektorps centrum i Östra Nacka i början av 80-talet. En lokal politiker såg att den privata fotvårdssalongen tog halva priset mot vad kommunen betalade och drog slutsatsen att något måste vara fel i kommunens produktion. Lösningen blev en kopia av de då populära Rikskupongerna, där arbetsgivare subventionerade anställdas luncher, och fotvårdscheckarna var en realitet 1985.

En av Hemtjänstmaffians stora förtjänster är att den går igenom tydligt vilka politiska beslut som lett oss till dagens situation. De har även pratat med (en moderat!) politiker som är emot dagens upplägg, som menar att hemtjänsten aldrig kan bli en fungerande fri marknad. Robert Wenglén i Lomma menar att för att kunna följa socialtjänstlagens krav på god kvalitet behöver kommunen kunna styra över frågor som löner och bemanning. Vilket blir en alldeles självklar slutsats efter att ha läst Hemtjänstmaffian.

Det märkliga är att trots upprepade bevis på fusk och brott kopplat till hemtjänstföretag så låter kommunerna företagen hållas. Tjänstemän lyckas inte polisanmäla, polisen kan inte utreda, blir man utslängd från en kommun eller utreds får bolagen fortsätta sin verksamhet i annan kommun och/eller tills utredningen är klar. Samtidigt hovar kriminella in storkovan och anställda exploateras.

Kritik av de internationella handelsavtalen CETA och TTIP brukar peka på ISDS, Investor-State Dispute Settlement, en klausul som ger företag rätten att stämma regeringar om ny lagstiftning påverkar deras vinst. På något sätt verkar en liknande tanke nästlat sig djupt in i svenska kommuner, som upplever att de inte kan avsluta avtal med privata företag trots återkommande tips om oegentligheter, fusk och olaglig verksamhet. Deras jurister avråder.

Läs Hemtjänstmaffian noga och låt gärna genomgången av politiken som skapat dagens system finnas med i bakhuvudet när utfrågningarna inför valet 2022 börjar.

Hemtjänstmaffian
Miljonsvindeln som förändrade äldreomsorgen

Av Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson
Atlas förlag (2021)