Reportage

Drabbande när Järvas mammor manifesterade mot våldet

Faiza framförde två dikter under manifestationen.

Sorg, ilska och frustration dominerade demonstrationen på Mynttorget i Stockholm under torsdagseftermiddagen. Intill slottet och riksdagshuset delade förälder efter förälder som förlorat barn till det dödliga våldet sina berättelser och en lista med 34 förslag för förändring som alternativ till regeringens åtgärdsprogram.

– Vi har samlats här idag för att uppmärksamma den nationella krisen, alltså det ökande våldet där många barn och ungdomar förlorat sina liv på våra svenska gator. Om det inte är någons familjemedlem eller en bekant så är det en medborgare i det här samhället. Detta berör oss alla.

Med de orden inledde Muna Sicid manifestationen.

Muna Sicid, en av initiativtagarna till manifestationen, öppningstalade
Muna Sicid, en av initiativtagarna till manifestationen, öppningstalade. FOTO: Jenny Rönngren
– Jag vet fortfarande inte varför min son är död, sade Ferdusa
– Jag vet fortfarande inte varför min son är död, sade Ferdusa. I ljus sjal Fatuma Muhamed, som presenterade talarna.

Ferdusa var första föräldern att tala. Hon framförde sina ord med hjälp av tolk.

– Jag vet inte varför våra barn dör i det här området, men jag tror att det här våldet kommer spridas om man inte gör nåt. Vi är här idag för att stoppa våldet, vi vill inte att det här ska fortsätta. Det räcker, säger vi, det räcker, det räcker, sade hon bland annat och fortsatte:

– Jag kan inte så mycket svenska, men jag har mycket mer att säga. Det gör ont att säga att min son är förlorad. Jag vill att det här rättssystemet ska ta ansvar och straffa förövarna. Vi vill inte höra mer, vi vill se mer. Vi vill att det här stoppas innan det sprider sig överallt i samhället, och till andra orter. Tack för mig.

Fatuma Mohamed, en av mammorna i Järva som engagerat sig för en förändring, tackade Ferdusa med orden:
– Jag hoppas att politikerna som sitter i den här fina byggnaden lyssnar på oss idag, och jag hoppas att de sociala klyftor som finns i vårt samhälle ska minskas.

Carro Sinisalo, vars ena son sköts till döds för fem år sedan i Järva, betonade vikten av samarbete, och medmänsklighet.

– Min största önskan är att människor utanför förorterna ska sluta avhumanisera våra barn. För att våra barn blöder precis som deras barn. Media måste sluta smutskasta våra barn, avhumanisera mordoffer, för att i Sverige är inte mord okej. Oavsett vad man har för bakgrund är mord inte okej.

– Gemenskap, sorg, tragedi, misär
– Gemenskap, sorg, tragedi, misär. Det är vad som har fått oss alla att samlas, säger Medusa till Fempers nyheter.

Medusa läste upp 34-punktslistan som tagits fram av drabbade föräldrar i Järva under flera veckor av förberedelser. Över 300 mammor och även pappor ingår i nätverket som står bakom förslagen. Med sina röda schalar om huvudet och uppfordrande plakat gav fler än de som talade uttryck för sin sorg och förtvivlan. Åskådarna ombads att inte applådera för att visa hänsyn och förståelse för deras svåra situation.

– Den röda sjalen representerar allt blod som har spillts genom åren. All tragedi. Allt sörjande, förklarar Medusa.

Bland föräldrarnas alternativa förslag finns allt från att Tullverket ska få utökade resurser för att stoppa smugglingen av vapen och knark till arbetsmarknadsåtgärder, utbildningsinsatser, skyddsnät i skolorna, samt demokrati- och bostadsfrågor. De lyfter också behovet av psykologiskt stöd till både barn och vuxna, samt ekonomiskt stöd till ensamstående föräldrar som behöver både försörja sina barn och ha tid med dem. Med mycket mera.

Punkterna är inte nya, konstaterar Medusa:

– Det är jättetråkigt att vi är här, att den här demonstrationen sker i år 2021, när det borde varit åtgärdat för länge sedan. Det är ändå punkter som har diskuterats i flera år, som vi vill upplysa om, krav som vi ställer nu i strävan efter att få en förändring.

Hon kan inte se att de satsningar som gjorts hittills haft effekt.

– Jag ser ingen utveckling. I Järva har det varit mycket resurser till polisen men lika mycket mord som sker. Jag ser ingen förändring alls. Men vi hoppas ju att det ska ske förändringar. Det är hela syftet, betonar Medusa.

Själv vill hon särskilt lyfta punkt 33, som handlar om att stärka och utöka avhopparverksamheter:

– Det har varit många historier där de som varit i kriminalitet vänt sig till socialtjänsten och blivit nekade. Vissa är döda idag. Vart har det gått snett? Varför har de inte fått hjälp? Varför blir de nekade när de väl vill ändra sig?

Utsnitt ur dikt av poeten Faiza:

föräldrar kommit från krig/syskon slitna/syskon ser hur deras bröder blivit uppätna/allt har sitt pris/vissa fick betala sina liv/ögon fyllda med tårar/hjärtan fyllda med sorg/är det hit vi har kommit/där listan på de bortgångna inte rymmer ännu en till/hinner inte återhämta sig innan nästa minnesstund finns till