Startsida - Nyheter

Intervju

Annika Strandhäll: ”Vi har en tuff tid framför oss”

Annika Strandhäll.

Riksdagsledamot och tidigare minister Annika Strandhäll väljs till ordförande för S-kvinnor, mitt under en pågående pandemi som har drabbat kvinnor särskilt hårt. Och ett politiskt läge där krafterna mot feminismen växer sig allt starkare i Sverige och Europa.

Enligt Annika Strandhäll är det kvinnor, inom till exempel omsorgen, vården och skolan, som har burit på den stora bördan under pandemin och stått i förgrunden. Detta samtidigt som många kvinnor i andra branscher som hotell- och restaurang eller handeln förlorat sina jobb. Pandemin har både förstärkt och återspeglat ojämlikheter i samhället menar Annika Strandhäll.

Som talesperson för jämställdhetsfrågor för Socialdemokraterna har Annika Strandhäll det senaste året tittat på vilka åtgärder som ska prioriteras under pandemin. I sin nya roll som ordförande för S-kvinnor vill hon framför allt fokusera på ekonomisk självständighet för fler kvinnor och mäns våld mot kvinnor.

– Det är när kvinnor kan försörja sig själva och sina barn som de kan gör fria val, lämna dåliga relationer, köpa bostad och spara för sin pension, säger Annika Strandhäll.

Tidigare i år kom Jämställdhetsmyndigheten ut med en rapport, Ett sekel av rösträtt och valbarhet, som bland annat visade att män fortsätter att vara överrepresenterade inom politiken. Unga kvinnor däremot är kraftigt underrepresenterade i politiken och dessutom lämnar sina uppdrag i förtid.

Rapporten visade också på stora skillnader mellan unga kvinnor och unga mäns syn på ojämställdhet som ett problem eller inte i samhället, en av fyra män mellan åldern 16–24 år instämde med påståendet att ”många kvinnor överdriver hur ojämställt kvinnor behandlas i Sverige. Samma grupp stod för de mest könskonservativa attityderna. En annan kartläggning, Prostitution och människohandel, som Jämställdhetsmyndigheten presenterat i veckan, visar att fler unga killar köper sexuella tjänster.

Är där en motreaktion mot feminismen idag? 

– Ja absolut, det är en jättestor backlash. Vi befinner oss just nu i en moralkonservativ, populistisk högervind som präglar det politiska samtalet i land efter land. Därför är det viktigt att progressiva rörelser krokar arm när jämställdheten trycks tillbaka, speciellt inför valet nästa år, säger Annika Strandhäll.

De senaste åren har S-kvinnor genomgått en modernisering för att nå ut till fler kvinnor. Trots det är kvinnor med utländsk bakgrund fortfarande underrepresenterade i förbundet.

– Det är jätteviktigt att vi inte missar dessa kvinnor och förstår den verklighet de lever under, speciellt i storstäderna, det är också en fråga om att vara relevant för svenska kvinnor, säger Annika Strandhäll.

Hösten 2019 valde hon att lämna sitt arbete som minister efter att hennes sambo hastigt gått bort efter en tids depression. En erfarenhet som tvingade henne att prata om psykisk ohälsa i familjen och reflektera mer över sin egen barndom med en ensamstående mamma, som periodvis led av depression och självmedicinerade.

– Jag är mer öppen med mitt privatliv idag, min egen berättelse ger kött och blod åt dem frågor som driver mig politiskt. Under många år skämdes jag över min klassbakgrund och det tuffa liv min mamma levde, men att sätta ord på mina erfarenheter och har gett mig styrka, säger Annika Strandhäll.

FAKTA/Annika Strandhäll

Född i Göteborg, 46 år, mamma till två döttrar,
tidigare socialförsäkrings- och socialminister, har ett långt fackligt engagemang bakom sig.

Klarade en misstroendeomröstning maj 2019, på begäran av Moderaterna med knappa tre röster, bakgrunden var turerna kring avsättningen av Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler året innan. Men prickades av Konstitutionsutskottet för bristande kommunikation och dokumentation vid avskedandet.

FAKTA/S-kvinnor

Den första socialdemokratiska kvinnoklubben startades 1892 i Stockholm. Under 1920 slöt sig 120 kvinnoklubbar samman för att bilda Socialdemokraternas kvinnoförbund.

S-kvinnors kongress hålls i Borlänge den 1–3 oktober. Bland de motioner och frågor som kommer att behandlas finns mäns våld mot kvinnor, exploatering- och handel av kvinnors kroppar och kvinnors hälsa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV