Prenumerera

Logga in

Nyheter

Godkänt malariavaccin kan rädda massor av barn

Världshälsoorganisationen WHO har gett grönt ljust för ett malariavaccin. Det är en stor landvinning i kampen för att skydda de barn i södra Afrika som drabbas allra hårdast av det dödliga malariaviruset. De flesta som dör i malaria är bebisar och mycket små barn.

Malaria är en livshotande sjukdom. Det orsakas av parasiter som överförs via myggor. Miljoner människor infekteras årligen och hundratusentals människor dör.

Under 2019 smittades uppskattningsvis 229 miljoner människor världen. Av dessa tros 409 000 människor, varav 260 000 barn på den afrikanska kontinenten, ha avlidit av malaria. Barn som får malaria kan drabbas av blodbrist, andningssvårigheter, blodförgiftning eller hamna i koma.

Att det nu finns ett godkänt vaccin ses som en historisk medicinsk seger efter hundra år av försök. Vaccinet som går under beteckningen RTS,S testades för sex år sedan och visade sig då vara effektivt. Och nu har alltså WHO sagt att vaccinet kan ges till barn i subsahariska Afrika, där malaria fortfarande är vanligt förekommande.

– Det är ett väldigt spännande ögonblick för oss, med storskalig vaccination tror jag att malariatalen kommer att reduceras till ett minimum, säger läkaren Kwame Amponsa-Achiano, som var med och pilottestade vaccinet i Ghana för att se om massvaccination var genomförbart och effektivt, till BBC.

Hans egna erfarenheter av att ha haft malaria titt som tätt och tvingats stanna hemma från skolan ofta under uppväxten var en av de saker som inspirerade honom att bli läkare.

Men innan teststudien genomfördes rådde tvivel om hur väl det skulle slå ut eftersom det krävs fyra vaccindoser för att få skydd.

– Ur ett vetenskapligt perspektiv är detta ett massivt genombrott, ur ett folkhälsoperspektiv är detta en historisk bedrift, sade doktor Pedro Alonso, chef för WHO:s globala malariaprogram.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV