”Hon vet från första stund att hon vill göra abort, och resten av novellen berättar rakt och rättframt hur det går till.” Anna Remmets om Julia Hansens serienovell .
När årets internationella arborträttsdag inföll den 28 september kände nog många att den hade en särskild relevans. För även om vissa segrar vunnits i år är det också tydligt att kvinnors rättigheter mycket konkret är under attack, till exempel i länder som Polen och USA, där det i Texas nu i praktiken har blivit förbjudet att göra abort efter vecka sex.
Som av en händelse är det just kring vecka sex huvudpersonen i Julia Hansens serienovell Två streck = gravid befinner sig när hon upptäcker att hon är gravid. Novellen släpptes i ett samarbete med RFSU på aborträttsdagen och är baserad på Hansens serieroman Det växer från 2015.
Huvudpersonen Julia, som är tjugo någonting och bor i ett kollektiv, inser alltså att hon är gravid. Den korta dialogen om att hon först tänker låta bli att köpa ett test eftersom hon inte har råd belyser effektivt hur orimligt det är att graviditetstest inte är gratis.
Hon vet från första stund att hon vill göra abort, och resten av novellen berättar rakt och rättframt hur det går till från första besöket på kvinnokliniken tills att Julia åker hem med en stor binda på sig.
Hansens teckningar är naivistiskt runda och enkla men figurernas ansikten är ändå uttrycksfulla. Som i alla bra serienoveller och -romaner är Julias kropp och minspel en interagerad del av personskildringen. Och trots den medvetet lite ”barnsliga” stilen porträtteras både särade könsorgan och blod.
Det finns ingen konflikt eller ångest inför själva valet. Berättelsens konflikt är i stället med pojkvännen som inte följer med till kliniken eftersom han jobbar. Detta känns uppfriskande bland alla skildringar av abort, inklusive ”progressiva” sådana, som vadar i klichéer om hur abort är det ”svåraste val” en någonsin gör.
Två streck = gravid är konkret snarare än existentiell. Visst går en hel del element från Det växer förlorade (inte heller där finns dock några våndor över beslutet), men för det pedagogiska syfte som jag antar finns i och med att novellen är ett samarbete med RFSU, fungerar den fint.
Som pedagogiskt exempel är också huvudpersonen väldigt typisk, och helt i linje med den uttalade målgruppen ”dig som är ung” som det står på baksidan.
När det gäller berättelser om abort i allmänhet hoppas jag dock att vi får se fler som handlar om ekonomiskt trygga kvinnor i trettioårsåldern som gör abort utan någon annan anledning än att de inte vill ha barn som omväxling till alla berättelser som så att säga indirekt vädjar till konservativa genom att understryka ungdom, fattigdom och (eventuellt incestuös) våldtäkt. Det är inte en önskan om att Julia Hansens fina skildringar skulle vara på något annat sätt, bara om att vi får fler.
Två streck = gravid: en serienovell om abort
Av Julia Hansen
Producerad för RFSU