Debatt

Vi vill göra upp med modeindustrin

Överst fr v: Nadja Winberg, Linn Borseman, Rebecka Forsberg och Aida Badeli.

”Vi vill göra upp med modeindustrin, på riktigt. Som konsument ska det vara lätt att göra rätt, lätt att ta ansvar för sin konsumtion”, skriver fyra företrädare för Grön ungdom.

Är vi vad vi har på oss? I så fall är de flesta av oss vandrande samhällsproblem. Dagens modeindustri är ett onödigt ont, och både politiker och konsumenter behöver enas i kampen att förändra vårt köp, slit och släng-samhälle. Varken konsumenter, arbetare i produktionskedjan eller världen mår bättre av konsumtionshets och resursutarmning.

Det är hög tid att politiken belyser fast fashions baksidor och leder kampen mot en miljömässigt och socialt hållbar klädindustri. Därför vill vi i Grön ungdom se ett större producentansvar, momsbefriad second hand och förbud för klädföretag att förstöra och slänga kläder.

Överkonsumtion exploaterar både människor och miljö. Sverige är bland de 15 länder i världen som har högst ekologiskt fotavtryck per person, och med vår nuvarande konsumtionsstandard skulle det behövas fyra jordklot för att resurserna ska räcka till. 

Även i svenska produktionskedjor förekommer barnarbete, slavlöner och usla arbetsvillkor – de flesta har nog läst om hur arbetare i utvecklingsländer utnyttjas för att vi i Sverige och västvärlden ska kunna klicka hem kriminellt billiga kläder. Även globalt är siffrorna tydliga: klädindustrin står idag för större klimatutsläpp än alla internationella flygningar samt världens sjöfart, tillsammans. 

Utöver dessa enorma, globala problem ser vi hur framförallt barn och unga mår allt sämre till följd av bland annat utseendefixering. Märkeshetsen i skolan lär oss tidigt att markera social och ekonomisk status, och på sociala medier säljer influencers på oss alltifrån väskor till sms-lån, bara samarbetet är tillräckligt välbetalt. Vi kan även se att shoppingberoende har blivit ett reellt problem, och att alltför många svenskar belånar sig och handlar för pengar de aldrig kommer att ha.

Vi i Grön ungdom tycker det är dags att göra upp med modet en gång för alla. Reklam, trender och säsongskollektioner, designade för att vi ständigt måste konsumera för att vara “inne”, kommer alltid att spela spratt med det vi kallar “konsumentmakt”. För att konsumenter på riktigt ska kunna utöva makt genom sina val behöver de hållbara alternativen bli fler och bredare. 

Fast fashion är med detta sagt ett politiskt problem som kräver politiska lösningar. Frågan kan inte och får inte lämnas till den enskilda, medvetna konsumenten. Därför kommer vi, som Grön ungdoms representanter på kongressen att driva på för att Miljöpartiet ska ta hårdare tag mot klädindustrin!

Vi föreslår:

• Ett utökat producentansvar. Vi måste se till att företagen på riktigt sorterar och återvinner kläder.

• Momsbefriad second hand. Det är fullständigt orimligt att det idag ofta är billigare att köpa nytt än att återvinna gammalt. Kläder som redan har använts bidrar inte till fler miljöproblem eller annat lidande. 

• Förbud mot att förstöra och slänga kläder. Många klädföretag har satt i system att förstöra, slänga och bränna upp fullt användbara returnerade kläder. Det ska varken vara gynnsamt eller lagligt. 

Vi vill göra upp med modeindustrin, på riktigt. Som konsument ska det vara lätt att göra rätt, lätt att ta ansvar för sin konsumtion. På en fri marknad kommer det alltid att finnas dåliga alternativ, men de bra alternativen måste bli bättre, fler och billigare.

Grön ungdom vill att svenska företag ska gå i bräschen för en cirkulär klädindustri och en ökad medvetenhet hos konsumenter. Det är inget mindre än klimatförändringarna och dess konsekvenser som står på spel. 

Nadja Winberg, kongressombud Grön ungdom

Linn Borseman, kongressombud Grön ungdom

Rebecka Forsberg, miljöpolitisk talesperson Grön ungdom

Aida Badeli, språkrör Grön ungdom