Nyheter

Allvarligt budskap bakom färgen orange

Pyramiderna i Giza och sfinxen, den 25 november 2020.

På torsdagen lyser Avicii arena, Gröna Lund, Kungliga operan, Tele 2 arena och Lidingö stadshus orange. Zontaklubbarna i Sverige är en av alla kvinnorättsorganisationer som tar initiativ för att uppmärksamma FN:s internationella dag för att avskaffa våld mot kvinnor.

Sedan 1999 högtidlighålls den 25 november i hela världen, efter beslut av FN, till minne av systrarna Mirabal. De mördades 1960 för sin obevekliga kamp mot diktaturen i Dominikanska republiken och har i Latinamerika symboliserat feministisk kamp mot patriarkalt våld mot kvinnor sedan 40 år.

Dagen inleder också kampanjen Orange the world, som lanserades av FN 2008 för att uppmärksamma det globala civilsamhällets 16 dagar av aktivism mot våldet mot kvinnor. Kampanjen pågår till och med den 10 december, internationella dagen för mänskliga rättigheter. 

Zonta international medverkar i kampanjen runtom i världen, Sverige och Stockholmsområdet. Förutom initiativet att belysa byggnader i orange, ordnar Zontaklubbar i hela landet olika aktiviteter med exempelvis fackeltåg och seminarieserier under de 16 dagarna.

Zontaklubbarna i Stockholm och Lidingö står bakom en manifestation på torsdagskvällen, där medlemmar med västar i orange kommer att samlas till tal och musik på Sergels torg.

Anna Lind, president i Zonta E-club of Sweden I
Anna Lind, president i Zonta E-club of Sweden I.

Anna Lind har varit engagerad i Zonta sedan 15 år och är en av talarna. Hon berättar att Zontaklubbarna bara mött förståelse för sina önskemål när de förklarat bakgrunden till kampanjen:

– Vår förhoppning är att den orangea färgen ska bli lika känd och en viktig påminnelse om nej till våld mot kvinnor som rosa bandet blivit i kampen mot bröstcancer.

I Sverige anmäldes 39 200 misshandelsbrott och 8 690 våldtäkter mot kvinnor och flickor 2020. Och mörkertalet är stort, konstaterar Zontaklubbarna, då bara 4 procent av utsatta kvinnor i Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning uppgav att de polisanmält. I genomsnitt dödar en man en kvinna var tredje vecka.

– I olika medier idag tar gängvåldet och skjutningar stort utrymme och forskare, poliser, tv-program ser samband mellan alla brott som utförs, men våld mot kvinnor blir enskilda händelser med korta tidningsnotiser, istället för att lyftas som det samhällsproblem det är, säger Anna Lind och fortsätter:

– Självklart ska vi kräva att samhället har fulla resurser för de kvinnor och barn som drabbas av våldet i sina relationer, men vi måste börja prata om varför män som inte kan hantera självständiga kvinnor och varför inte män reagerar på skadliga machonormer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV