Nyheter

Anette Börjesson får Alva-priset: ”En sann pionjär”

Jessika Spångberg, Anette Börjesson och Moa Svan vid prisutdelningen.

Legendariska fotbollsspelaren och sportjournalisten Anette Börjesson har tilldelats Alvas pris 2021 för sitt banbrytande arbete med att lyfta damfotbollen. Detta i samband med landskampen i VM-kvalet mot Finland på Gamla Ullevi i fredags.

Den första att hyllas med Alvas pris inom idrottsvärlden är Anette Börjesson, som bidrog till det historiska EM-guldet i fotboll 1984. 

– Guldet var stort för många ute i landet, men inte för alla. Det fanns en ren och skär avundsjuka från många män jag mötte under min karriär, berättar Börjesson i en tillbakablickande intervju i Expressen.

Börjessons idrottskarriär innehåller 70 landskamper i fotboll och även flera EM-medaljer i badminton. Nu är hon en av kandidaterna att stå staty utanför Gamla Ullevi. På initiativ av Feministiskt initiativs Stina Svensson har Göteborgs kommunstyrelse, efter flera turer, fattat beslutet att föreviga en fotbollsspelare från damsidan intill herrfotbollens Gunnar Gren.

Seriös bevakning

1989 tog Agneta Börjesson sitt sista SM-guld med klubblaget Jitex. Två år senare var hon med och startade magasinet Nya mål som hon drev på webben fram till 2013, då det bytte namn till Marta. 1995 blev hon Radiosportens expert på damfotboll och hon är också en av krafterna bakom damfotboll.com, nyhetssajt för svensk och internationell damfotboll.

Det är framför allt insatserna som sportkommentator och journalist som Alva-prisets jury lyfter i sin motivering:

”Anette Börjesson, en pionjär i ordets rätta bemärkelse, av den kaliber som Alva Nilsson respekterade högt. Först som spelare på planen och sedan, när fotbollskarriären var slut, genom att tidigt och seriöst bevaka damfotbollen journalistiskt. Anette Börjesson var tidigt ute både i tryckt format och på webben, där hon drev tidskrifterna Nya Mål (sedermera Marta) och damfotboll.com. Anette Börjesson gjorde det av kärlek och respekt för sporten som Alva Nilsson älskade så högt, och var också en av de första att lyfta in Alva i spalterna och ge henne det utrymme hon fyllde som ingen annan. Anette Börjesson är en värdig första vinnare av Alvas pris: kompetent, kunnig, orädd och engagerad. Och med ett hjärta som aldrig slutar slå för fotbollen.”

Anette Börjesson på Gamla Ullevi
Anette Börjesson på Gamla Ullevi. FOTO: Alvas pris

Alvas pris instiftades tidigare i år till minne av damfotbollsprofilen Alva Nilsson, på initiativ av hennes vänner i feministiska Rylles tipsgrupp. I juryn ingår Anja Gatu, Jeanette Rosengren, Jessika Spångberg, Moa Svan och Cecilia Sörling.


Stort tomrum

När Alva Nilsson gick bort i början av året lämnade hon ett stort tomrum efter sig, konstaterar Alvapris-juryn i ett pressmeddelande. De beskriver Alva Nilsson som orädd och frispråkig, med ett stort hjärta som slog hårt och snabbt för fotbollen: ”I en jämlik idrottsvärld hade hon varit en av landets största fotbollsjournalister.” 

Med sina gedigna kunskaper och fulla koll på fotbollens näringskedja, från ungdomsverksamheten och breddfotbollen till allsvenskan och landslaget, bevakade Alva Nilsson damfotbollen på ett sätt som få hade gjort tidigare. Hon skrev bland annat för Fotbollskanalen, damfotboll.com, Kvällsposten, Feministiskt perspektiv och QX.

Alvas pris avser att hylla en person som ”tagit en fight för damfotbollen och för rättvisa villkor”, det vill säga agerat i Alva Nilssons anda. Priset är formgivet av Emma Watson och består även av blommor, samt 3 000 kronor att dela ut till valfritt flicklag eller fotbollsförening. Priset bygger på en insamling via Rylles tipsgrupp och kommer att kunna delas ut i minst tre år: 2021, 2022 och 2023.

Ett axplock av Alva Nilssons artiklar i Feministiskt perspektiv:

Alva Nilsson: ”Låt oss krossa idrottspatriarkatet”

”Dags för ny härlig fotbollssäsong”

Fotbollslandslaget vill mer än vad de förmår

#Rio2016: Ett osannolikt och magiskt fotbollsmirakel

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV