På tisdagen tillträdde Sveriges historiska statsminister. I Magdalena Anderssons nya, renodlade S-regering är kvinnorna fler än män och miljöminister blir S-kvinnors ordförande, tillika Fempers-krönikören Annika Strandhäll.
Efter turerna kring budgeten har riksdagen igen släppt fram Magdalena Andersson (S) som Sveriges första kvinna på statsministerposten. Då Miljöpartiet lämnat regeringen, har en rad nya ministrar tillkommit, och några av de som är kvar efter ombildningen har ny portfölj.
Hyllade skolledaren, juristen, föreläsaren och författaren Lina Axelsson Kihlblom har utsetts till skolminister, och Anna Ekström blir nu ansvarig för den högre utbildningen. Detta skifte innebär också att Sverige för första gången får Sverige en minister med transbakgrund, åtminstone såvitt känt. På Europanivå blev Petra de Sutter först, då hon i oktober 2020 utsågs till vice premiärminister i Belgien.
Annika Strandhäll, som varit jämställdhetspolitisk talesperson för S och nyligen valdes till ordförande för S-kvinnor, har utsetts till klimat- och miljöminister. Tills vidare blir hon kvar på ordförandeposten i S-kvinnor.
Att Tomas Eneroth utsetts till infrastrukturminister samma dag som han åtalats misstänkt för sexuellt ofredande i samband med S-kongressen är ytterligare en utnämning som har väckt uppmärksamhet under dagen.
Men en könsbalanserad regering, i det här fallet med 12 kvinnor och 11 män, är inte längre något unikt i dagens Europa. I somras slog Spanien rekord då 14 kvinnor och 8 män utsågs till ministrar för den regerande vänsterkoalition som utlovat en ”grön, digital och feministisk” omställning efter pandemin. Landet har dock ännu aldrig haft en kvinna på som premiärminister.
Samtidigt är representation inte allt. Feministiskt initiativs partiledare Teysir Subhi och Farida Al-Abani menar att det krossade glastaket betingar ett högt pris och utvecklade sina argument i ett livesänt samtal på måndagskvällen.
FAKTA/Sveriges nya regering
Magdalena Andersson, statsminister
Hans Dahlgren, EU-minister
Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister
Johan Danielsson, bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister
Mikael Damberg, finansminister
Max Elger, finansmarknadsminister
Ida Karkiainen, civilminister
Peter Hultqvist, försvarsminister
Tomas Eneroth, infrastrukturminister
Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister
Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister
Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister
Jeanette Gustafsdotter, kulturminister
Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister
Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister
Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister
Lena Hallengren, socialminister
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister
Anna Ekström, utbildningsminister
Lina Axelsson Kihlblom, skolminister
Ann Linde, utrikesminister
Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor
Matilda Ernkrans, biståndsminister
Läs även:
2021-11-26 | Högt pris för krossat glastak
2021-11-26 | Annika Strandhäll: ”Vi har en tuff tid framför oss”