Nyheter

Skarp intern kritik mot stödet till Eneroth

Magdalena Andersson valde att ge förnyat förtroende till infrastrukturminister Tomas Eneroth, trots att han utreds för sexuellt ofredande. Missnöjet bubblar. Och ett tiotal kvinnor i Socialdemokraterna går ut med att de saknar förtroende för ministern. Hans plats på riksdagslistan i Kronoberg hänger löst.

Bara minuter innan Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson presenterade sin regering kom beskedet att en förundersökning mot infrastrukturministern, som anklagas för sexuellt ofredande, hade inletts. Trots det och trots att Magdalena Andersson kände till anklagelserna mot Eneroth om att han skulle ha sexuellt ofredat en partikollega på ett hotellrum i samband med S-kongressen i början av november valde hon alltså att låta honom behålla sin ministerpost.

– Det finns ingen tvekan om vad som har hänt i det här fallet, och Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida, och jag ser ingen anledning att inte tro på det, sade Magdalena Andersson på presskonferensen vid regeringspresentationen.

Uttalandet fick flera socialdemokrater i Kronobergs län, där Eneroth kommer ifrån, att reagera starkt. Ett tiotal av dem skrev i ett brev till Smålandsposten att de saknar förtroende för infrastrukturministern. Situationen är påfrestande för Socialdemokraterna på alla nivåer – lokalt, regionalt och nationellt.

Rädsla för repressalier

Kvinnorna bakom brevet har valt att vara anonyma. En av dem förklarar orsaken för SVT:

– Det här är jättekänsligt, det säger sig självt. Kan han få en ministerpost efter de här anklagelserna, då kan du förstå hur toppstyrt partiet är. Kommer det fram vem som skrivit brevet, blir det repressalier.

Enligt Expressen var kvinnan som utsatts ombud för Kronoberg på S-kongressen. Hon är också lokalpolitiker med tunga uppdrag. En av hennes kollegor är Malin Lauber, Eneroths partner, som är oppositionsråd i Växjö och som enligt uppgifter i Expressen har byggt sin politiska karriär på feministiska frågor såsom kampen mot våld och övergrepp. Lauber beskrivs också vara nära vän med Annika Strandhäll, ny ordförande för S-kvinnor och nyutnämnd miljöminister.

Det har ännu inte kommit något uttalande från S-kvinnor angående händelsen, vilket tros ha spätt på ilskan och upprördheten bland de socialdemokratiska partikvinnorna i Kronoberg.

– Antingen är det ok att man tar på en tjej och ofredar på ett sätt som sänker henne, eller också är det inte ok. Det här kommer att vara prejudicerande. Efter metoo var det tydligt att trakasserier inte har en plats i vårt parti, men om man nu kan sitta i regeringen trots det som hänt, då gäller inte det, säger en kvinnlig politiker i distriktet, rapporterar Expressen.

Personliga relationer försvårar konflikthantering

Även den nyvalde partisekreteraren Tobias Baudin, som ansvarar för partiets interna konflikthantering, har en personlig koppling till Tomas Eneroth då han har en anhörig som arbetar nära infrastrukturministern.

– Jag har tagit del av brevet, jag kan förstå frustrationen. Jag har inga fler kommentarer i nuläget, säger han i ett skriftligt svar via sin pressekreterare till Expressen.

Nu riskerar Eneroth att tappa sin riksdagsplats efter nära 30 år. Arbetet med riksdagslistan för Kronoberg pågår, och fastställs efter årsskiftet. Många i distriktet uppges vilja peta honom, rapporterar flera medier.

Tomas Eneroth har i en kommentar till SVT angående händelsen på hotellrummet skrivit att den opassande beröringen skett oavsiktligt, och att han bett kvinnan om ursäkt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV