Startsida - Nyheter

Nyheter

Stark duo leder Barbados – världens nyaste republik

Mia Mottley (tv), Rihanna och Sandra Mason under presidentceremonin på Barbados, 30 november 2021.

Den karibiska ön Barbados blev i veckan en republik och landets nya president heter Sandra Mason. Hon och premiärministern Mia Mottley, för första gången en kvinna, anses bana väg för ett handlingskraftigt ledarskap.

Sandra Mason var den första kvinnan som tilläts arbeta som advokat i landet och nu är hon alltså även landets första president. Hon ersätter därmed den brittiska drottningen Elisabeth II som statsöverhuvud och har sagt att: ”Det är dags att helt lämna vårt koloniala förflutna bakom oss.”

Mason är uppvuxen i en arbetarklassfamilj och brukar ofta uppmärksamma det offentliga skolsystemets betydelse för sin egen karriär. Hon inledde sin karriär som lärare och sekreterare och blev efter studier på landets enda offentliga universitet advokat. Sedan dess har hon haft en rad uppdrag i egenskap av jurist och inom det offentliga.

År 2018 utnämndes Sandra Mason till drottningens representant. Och nu blir hon landets ledare, utan att behöva luta sig mot det brittiska kungahuset. Masons roll som president kommer dock, såsom i flera andra republiker, bli mer av en formell sådan.

Men det finns en viktig symbolisk kraft i att just hon är landets första president. Och hon har stora visioner för landet och den karibiska regionen, där hon skulle vilja se ett regionalt samarbete som liknar Europeiska unionen (EU).

Det var i september 2020 som Barbados lät meddela att landet hade för avsikt att bilda en republik. En månad senare röstades Sandra Mason igenom som president av två tredjedelar av parlamentets två kamrar.

Orädd premiärminister driver stark rättvisepolitik

Den som i själva verket styr landet och regeringen är dock premiärministern, Mia Mottley. Även hon den första kvinnan på posten som premiärminister sedan år 2018 då hon valdes.

Barbados, som deklarerade självständighet från Storbritannien 1966,  är ett av världens minsta länder och som ö i Karibien oerhört utsatt för klimatförändringar.

Premiärministern Mottley företräder Barbados arbetarparti, är en erfaren politiker och har beskrivits som orädd. När hon tillträdde hade landet genomlevt år av marknadsliberalism och privatiseringar. Hon lovade mer social rättvisa – att bördan skulle delas mer lika av arbetare och företag/kapital och att de allra mest utsatta i samhället skulle värnas.

Hon vet att kvinnor drabbas hårdast av alla kriser, såväl hälsokriser såsom coronapandemin, klimatkrisen och matkriser.

Mia Mottley på Cop26 i Glasgow 2021. FOTO: Phil Noble/Pool via AP/TT

Mottley har också gjort sig känd för att sätta klimatet i centrum för sin politik. Nyligen höll hon ett uppmärksammat tal i Glasgow i vilket hon uppmanade ledarna för världens rikaste länder att göra betydligt större ansträngningar för att undvika en kommande katastrof för sårbara länder som Barbados. Om vi går mot 2 graders temperaturhöjning innebär det ett “dödsstraff”, sade hon.

Mia Mottley menar att de rika världsledarna måste ta ett större ansvar för att finansiera en omställning i utvecklingsländerna och se över skuldkrisen.

Men framför allt understryker hon vikten av fler kvinnor I ledande roller, eftersom hon menar att de är bättre ledare. Något som Mottley bland annat uttryckte i samband med en studie av länder i liknande storlek och som visade att kvinnor i början av coronapandemin reagerade snabbare, stängde ner och stängde gränserna och därmed även hade färre dödstal totalt sett än de länder som leddes av män.

Hon har sedan stått fast vid sitt uttalande och efterlyste även vid Cop26 i Glasgow fler kvinnor på ledande positioner – inte minst i klimatarbetet.

FAKTA/Barbados

Längst österut i Karibien ligger den tidigare brittiska kolonin Barbados. Invånarna är till största delen ättlingar efter förslavade afrikaner som fördes till ön för att arbeta på sockerplantager. Folktätheten är bland de högsta i världen. Politisk och ekonomisk stabilitet har bäddat för hög levnadsstandard. Turism och finanstjänster har ersatt socker som ryggrad i ekonomin.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV