Prenumerera

Logga in

Nyheter

Årets RFSU-pris går till vård för papperslösa

Klinik för papperslösa.

Rosengrenska stiftelsen i Göteborg tilldelas 2021 års RFSU-pris för sitt enträgna arbete med att erbjuda papperslösa vård och stå upp för deras rättigheter till vård.

I stiftelsens lokaler i en förort i Göteborg erbjuder läkare, optiker, jurister, tolkar, sjuksköterska och tandläkare frivilligt sina tjänster till behövande.

– Det är med en blandning av djup ödmjukhet och stor stolthet som vi tar emot detta fina pris, säger stiftelsens styrelseordförande Gunnar Henning i ett pressmeddelande från RFSU.

Enligt motiveringen får Rosengrenska stiftelsen priset eftersom de står upp ”för allas rätt till vård och påminner om att Sverige fortfarande inte respekterar sina åtaganden”.

Barnläkaren Henry Ascher var med och startade verksamheten år 1998. Det var under en tid när papperslösa var tvungna att betala för vård i Sverige. En del tog då till och med tåget till Stockholm för att få vård hos en frivillig organisation som öppnat där. Sedan 2013 kan papperslösa gå till vårdcentralen och betala en mindre summa för läkarbesök och mediciner, men det är det ändå inte alla som har möjlighet till.

Idag går en stor del av arbetet på Rosengrenska ut på att stötta och guida papperslösa så att de ska få sina rättigheter respekterade, eftersom den svenska vården inte alltid är så lätt att förstå.

– Behovet är hur stort som helst. Om vi inte skulle finnas skulle en stor grupp få det väldigt svårt, säger Henry Ascher.

Och angående vad den största utmaningen framåt är säger han:

– Okunskapen inom vården. Trots att papperslösa numer har rätt till vård träffar vi ofta patienter som nekas vård på felaktiga grunder av vårdgivare som är osäkra på vad som gäller. Jag upplever också att det inte längre finns samma intresse i media att skildra de här människorna. De är inte bara en grå massa. Varje människa bär sin egen berättelse och skulle folk se det skulle de nog bry sig mer. Trots att papperslösa numer har rätt till vård träffar vi ofta patienter som nekas vård på felaktiga grunder av vårdgivare som är osäkra på vad som gäller. Jag upplever också att det inte längre finns samma intresse i media att skildra de här människorna. De är inte bara en grå massa. Varje människa bär sin egen berättelse och skulle folk se det skulle de nog bry sig mer.

FAKTA/RFSU-priset

Priset ges till en person eller organisation som i sin gärning verkat med kunskap, lust och engagemang för allas rätt och frihet att vara, välja och njuta. Till exempel genom aktuell sexualpolitisk debatt, banbrytande forskning, kulturella insatser eller långvarigt socialt eller pedagogiskt arbete. Priset är 40 000 kronor och en specialdesignad prispokal. RFSU:s medlemmar nominerar till priset och förbundsstyrelsen fattar beslut. Ojämna år delas priset ut under RFSU:s kongress. Jämna år i något annat festligt sammanhang.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV