Nyheter

Högre vaccintäckning i områden med högt valdeltagande

Vaccination mot covid-19 på drop-in vid fotbollsmatch mellan Malmö FF och IFK Norrköping, september 2021.

De områden där jämförelsevis låga andelar av befolkningen vaccinerat sig mot covid-19 har också relativt lågt valdeltagande, och det motsatta gäller i områden med hög vaccinationsgrad, enligt en ny kartläggning från Statistiska centralbyrån (SCB).

I kartläggningen jämförs Folkhälsomyndighetens vaccinationsdata med SCB:s statistik om valet till kommunfullmäktige 2018. Mönstret som identifieras är tydligt på såväl kommunnivå som för olika områden, så kallade demografiska statistikområden, inom kommunerna. 

Det finns 548 demografiska statistikområden i landet där minst 90 procent av personerna över 18 år har tagit minst två doser vaccin mot covid-19. Och i samtliga 548 är även valdeltagandet över 90 procent. Samtidigt finns 20 demografiska statistikområden där vaccinationstäckningen är högst 43 procent. I de områdena varierar valdeltagandet mellan 50 och 60 procent.

– Det rör sig om områden som ligger i så kallade miljonprogramsområden i våra tre storstadskommuner. Delar av Gårdsten i nordöstra Göteborg har den lägsta vaccinationsgraden i landet, bara 36 procent. Här var valdeltagandet 43 procent, säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem, i ett pressmeddelande.

Julia Agha, vd Alkompis, Sveriges nyhetskanal på arabiska, kommenterar rapporten i en debattartikel i Aftonbladet. Hon framhåller att siffrorna pekar på en komplexitet som inte kommer fram när orsakerna till låg vaccinationstäckning söks enbart i språkproblem och informationsbrist.

Även om det är bidragande faktorer, sträcker sig utanförskapet längre än så enligt Agha. Därför menar hon att myndigheter och politiker behöver vässa sina argument för att nå gruppen, men framförallt fortsätta prata om segregation och integration. Hon skriver:

”Att inte känna sig som en del av samhället är samma sak som att stå utanför och titta in. Man upplever inte att man får ta del av gemenskapens fördelar och därför har man svårt för att engagera sig i gemenskapens välbefinnande. När myndigheterna talar till den svenska befolkningen, känner man sig inte inkluderad.”