Nyheter

Rekordmånga journalister sitter inlåsta – färre dödas

Demonstration i Berlin mot fängslandet av belarusisk journalist.

Journalister är hårt utsatta. De fängslas, tas som gisslan och dödas. Det visar Reportrar utan gränsers årsrapport, Round-up 2021, om övergrepp på journalister.

Under året har ett rekordstort antal journalister fängslats för att ha utfört sitt jobb. Totalt handlar det om 488 journalister, varav 60 är kvinnor, vilket är en ökning med 20 procent på ett år. Aldrig tidigare har det handlat om så många sedan år 1995 då Reportrar utan gränser gav ut sin första rapport.

65 har tagits som gisslan och 46 har dödats, vilket är den lägsta dödssiffran på tjugo år.

Det som enligt organisationen benämns som godtyckliga frihetsberövanden sker främst i ”Myanmar, där juntan tog makten med våld den 1 februari 2021, Belarus, där övergreppen ökade efter det omtvistade omvalet av president Aleksandr Lukasjenko i augusti 2020 och Xi Jinpings Kina, som ökar sitt grepp om Hongkong som en gång sågs som modell för pressfrihet i regionen.”

Antalet fängslade journalister som är kvinnor är rekordhögt. Det handlar om 60 kvinnor som satt frihetsberövade i december 2012, och det är en ökning med 33 procent. Flest av dem sitter fängslade i Kina.

– Att vi ser denna kraftiga ökning av antalet fängslade journalister beror på den negativa utvecklingen i framför allt Belarus och Myanmar, men även Hongkong. Det visar tydligt på auktoritarismens framfart och hårdföra regimers skrupellösa metoder för att tysta journalister. Tyvärr är det också en effekt av att resten av världen gör alldeles för lite för att stoppa dessa brutala övergrepp på pressfriheten, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser, i ett pressmeddelande.

Av dem som dödats har de flesta, enligt rapporten 65 procent, dödats med avsikt. Mexiko och Afghanistan är de två farligaste länderna. Därefter kommer Jemen och Indien, som delar tredjeplatsen med fyra dödsfall vardera.

FAKTA/Årsrapporten

Sedan 1995 har Reportrar utan gränser (RSF) ställt samman en årlig rapport om de övergrepp som begåtts mot journalister, baserad på uppgifter mellan 1 januari och 1 december. Rapporten inkluderar såväl professionella som icke-professionella journalister och mediesamarbetspartners. Med hjälp av dessa uppgifter kan RSF med största sannolikhet slå fast att journalisterna har blivit fängslade, kidnappade eller dödade på grund av sitt yrke. Metodiken innebär att RSF:s statistik kan skilja sig från andra organisationers statistik.

Källa: RSF

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV