Kvinnor som har barn med en annan kvinna delar mer jämställt på föräldrapenningen än kvinnor som har barn med en man.
– Papporna kan lära av de icke-bärande mammorna, säger journalisten och författaren Annika Hamrud som bland annat skrivit boken Queerkids.
Det är första gången som Försäkringskassan har undersökt hur samkönade föräldrapar med två kvinnor använt föräldrapenning fram till dess att barnet fyllt två år.
Mer än hälften av de samkönade föräldraparen har ett jämställt eller nästan jämställt uttag medan mer än hälften av de olikkönade paren har en ojämställd eller mycket ojämställd fördelning av föräldrapenningen.
En som inte är förvånad är journalisten och författaren Annika Hamrud som bland annat skrivit boken Queerkids.
– Nej jag är inte förvånad. I samkönade relationer finns en ojämlikhet i att den ena kvinnan inte är genetiskt bunden till barnet och det vill man oftast balansera upp. Därför tar ofta den icke-bärande mamman plats.
Hamrud menar att män i heterorelationer kan lära av de icke-bärande mammorna:
– De borde göra samma sak. Ta plats, kräva sin del av föräldraledigheten, för att få en stark relation till barnet. Och kvinnorna borde välkomna detta, säger hon.
I Försäkringskassans analys jämförs också bland annat utbildningsnivå inom föräldraparen:
– Förenklat kan man säga att ju mer lika föräldrarna är varandra gällande inkomst, ålder och utbildning, desto större är sannolikheten att de delar jämställt på föräldrapenningen. Vi ser att det är vanligare att högutbildade föräldrapar delar jämställt och det mönstret ser vi inom både samkönade och olikkönade par. Men oavsett utbildningsnivå så delar de samkönade paren oftare jämställt på föräldrapenningen, konstaterar Alma Wennemo Lanninger, analytiker på Försäkringskassan.
Några slutsatser ur Föräldrapenning bland samkönade och olikkönade föräldrar:
• Föräldrapar med två kvinnor delar oftare jämställt på föräldrapenningen, oavsett utbildningsnivå, inkomst- och åldersskillnad.
• 41 procent av kvinnorna i samkönade föräldrapar delar jämställt på föräldrapenningen jämfört med 18 procent av de olikkönade paren.
• 34 procent av de olikkönade paren har en mycket ojämställd fördelning av föräldrapenningen jämfört med 16 procent av de samkönade paren.