Krönika

Fotbollsstjärnornas julhälsningar

Fridolina Rolfö under träning på Gamla Ullevi inför VM-kvalmatch mot Finland, november 2021.

2021 var året då fotbollen exploderade på sociala medier. Det har varit på gång länge. Men när fansen inte kunde komma till arenan, kom spelarna hem till fansen via de sociala medierna. I år har julhälsningarna fullkomligt bombarderat fansen.

De kan vara roliga för fansen att kolla in, men de ger också en tydlig indikation på hur kommersiell damfotbollen har blivit. Generellt gäller att ju fler följare klubbarna har på sina Instagram-konton, desto mer pengar har de.

Klubbarna arbetar mer med marknadsföring, och kostar på studiofotograferingar, och säljer även särskilda julprylar. Samtidigt så har de flesta damfotbollsspelare fortfarande semester över jul och nyår. Flera herrlag spelar för fullt i mellandagarna, men den här tiden på året är en chans att återhämta sig för damfotbollsspelare.

Det är helt klart en kommersialisering i detta att profilera sina spelare till stjärnor och kändisar. Frågan är om de feministiska fotbollsfansen kommer acceptera jultröjor och julgranspynt? Oftast vill de att fotbollen ska handla om just fotboll och inte krimskrams. Samtidigt ska fotbollen bli mer kommersiell för att klara av att hålla en sportsligt hög nivå. Mer publik, mer tv-tid, mer reportage i tidningarna är ofta önskat. Pengarna som spelarna får för sitt spelande är avgörande för att de ska ha tid och få de resurser som krävs för att bli bra. Då kanske många ändå kan tänka sig att köpa en och annan jultröja eller julhalsduk.

Här listar vi några av trenderna när det gäller fotbollsspelares och klubbars julhälsningar:

Pussbilder

Amerikanska landslagsspelaren Kristie Mewis, spelar för Houston, och firar julhelgen med en bild på sig och australiensiska stjärnan Sam Kerr. Pussbilderna trendar under årets semester för fotbollsstjärnorna. Ramona Bachman från PSG lägger till pussbilderna en gammal fotbollstrend: bilderna från beachen. Även Jess Fishlock från OL Reign, amerikanska ligans stjärna, firar med både pool och pussbilder.

Studiofoto

2021 var året då fotbollsklubbarna gick loss på studiofoton. Wolfsburgs Alexandra Popp åker kälke i match-ställ och fotbollsskor med en gran uppställd bredvid sig i en fotostudio. De internationella klubbarna verkar inte bara ha enorma resurser vad gäller sina träningsanläggningar och arenor, de kan också spotta ur sig proffsfotograferingar som regn i Göteborg.

Jonna Andersson har poserat i Chelseas matchställ med tomteluva bredvid danska Pernille Harder, som i sin tur bär en slags julgransmössa. Zecira Musovich är också med så klart. Chelsea säljer också julgranspynt med logotypen tryckt på dekorationerna.

Mest överdådigt är nog ändå nederländska landslaget Oranje leeuwinnen, som fått in hela laget i en ordnad grupp-plåtning i studio med fejksnö, julgran, någon slags isbjörn med glitter, en hjort och pingviner.

Jultröjorna

För att dra den ekonomiska maximeringen till nivå hög, har flera lag också kryddat sina julhälsningar med att sälja sina egna jultröjor.

Barcelona visar upp en överglad Fridolina Rolfö som öppnar en julklapp med en prydlig rosett. Vad hon ser i paketet syns inte på fotot. Men bredvid står hennes lagkamrater med en specialdesignad jultröja för Barcelona. På bilden finns även en länk som går direkt till deras affär på webben, där man kan köpa klubbens egenproducerade jultröja.

Även Arsenals Vivianne Miedema poserar i Gunners jultröja. Rolfö kör dessutom en egen klassisk hälsning framför julgranen hemma på sitt eget konto. Manchester united postar en film på sina spelare med klubbens julhalsduk och jultröja.

Hunden, granen och julpyjamasen

Bayern har hoppat över studiobilderna, och lägger ut spelarnas egna bilder från deras hem. Klara Buehl sitter med sin hund framför julgranen. Sofia Jakobsson sitter i sin pyjamas framför julgranen. Sara Zadrazil sitter med en hund framför julgranen. Arsenals Beth Mead står med sin hund i julkläder. Lucy Bronze kör även hon julgran och hund.

Män

Och jo, för den som undrar: det finns även en hel del julhälsningar med diverse pojkvänner, pappor och brorsor. Fridolina Rolfö åker skridsko med en kille i grått funktionsställ. Annars verkar den stora trenden hos fotbollsspelare vara att sitta i knät. Glodis Perla Viggosdottir sitter i knät på en kille, båda iklädda likadana, matchande julpyamasar. Även Ada Stolsmo Hegerberg, tidigare års mottagare av Ballon d’or sitter i knät på en kille. Kovalenko Ksenia från ryska klubben WFC CSKA slår nog de flesta genom beach-kombo där hon sitter i en killes knä.

Bubblare

Sponsring: Vivianne Miedema spelar sällskapsspel med länk till fabrikören. 
Sekulära hälsningar: Amerikanska OL Reign skickar kort ut hälsningen ”Happy holidays”.

Kända fotbollsspelare på instagram:

Kristie Mewis, USA/Houston: @kmewis19. 290 000 följare.

Sam Kerr, Australien/Chelsea : @samanthakerr20. 804 000 följare.

Jennifer Falk, Sverige/Häcken : @jfalk_. 8600 följare.

Milica Mijatovic, Serbien/Häcken: @mijatov1c. 3200 följare.

Ramona Bachmann, Schweiz/PSG: @bachmannr10. 204 000 följare.

Alex Popp, Tyskland / Wolfsburg: @alex.popp11. 71 000 följare.

Jess Fishlock, Wales/Ol Reign: @jessfishlock. 34 300 följare.

Fridolina Rolfö, Sverige/Barcelona: @fridolinarolfo. 136 000 följare.

Lucy Bronze, England/Manchester City: @lucybronze. 277 000 följare.

Ada Stolsmo Hegerberg, Norge/Lyon: @ahegerberg. 643 000 följare.