Black lives matter-rörelsen tilldelas Olof Palme-priset

Olof Palme-priset 2020 går till Black lives matter global network foundation. Stiftelsen har sina rötter i den rörelse som grundades 2013 av Patrisse Cullors, Alicia Garza och Opal Tometi och verkar för fredlig civil olydnad mot polisbrutalitet och rasistiskt våld över hela världen.

Priset delas ut på Olof Palmes födelsedag, lördag den 30 januari, vid en digital ceremoni och består förutom ett diplom av en prissumma på 100 000 dollar.

”Black Lives Matter fick ett stort nationellt och internationellt genomslag sommaren 2020 i samband med en serie fall av extrem brutalitet. Bara i USA beräknas 20 miljoner personer ha deltagit i Black Lives Matter protester, och över världen har miljoner andra gjort sina röster hörda. Det illustrerar att rasism och rasistiskt våld inte bara är ett problem för det amerikanska samhället utan också globalt, bland annat i Sverige”, skriver Olof Palmes minnesfond i tillkännagivandet, och fortsätter:

”Den resonans som afroamerikanernas protester fått internationellt visar att när människor på grund av sin hudfärg utsätts för våld och diskriminering så handlar det om globala hot mot människors värdighet och grundläggande mänskliga rättigheter. BLACK LIVES MATTER!”

– Vi kämpar för att den här organisationen inte ska behövas, vi vill inte att Black lives matter ska finnas om 100 år. Jag vill att vi kämpar och vinner, vi behöver något annat och ska inte behöva ha samma kamp som våra förfäder, säger Patrisse Cullors till SVT.

– För Black lives matter Sweden innebär det här priset ett indirekt men enormt erkännande, säger grundaren Aysha Jones till Nyhetsbyrån Järva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV