Startsida - Nyheter

För att skydda äldre måste även de som vårdar äldre skyddas

Nya rapport Miljonprogram, migranter och utsatthet för covid-19 från Delegationen för migrationsstudier (Delmi) bekräftar hur ojämlikt den inledande fasen av covid-19-pandemin drabbade invånarna i Sverige under våren 2020. Den ökade dödligheten var dramatisk i en del grupper av utlandsfödda personer, jämfört med personer födda i Sverige och andra västländer.

Dessutom visar Delmi att sociala och strukturella faktorer som boendemiljö, yrke, inkomst och tillgång till transportmedel varit avgörande för risken att utsättas för smitta, bli sjuk och drabbas av svåra komplikationer vid sjukdom. Och de ogynnsamma faktorerna är vanligare bland personer som flyttat till Sverige från länder utanför Europa.

Särskilt lyfter rapportens författare behovet av att skydda de som vårdar äldre för att kunna skydda riskgruppen äldre från covid-19, men även andra smittsamma sjukdomar. Resultaten diskuteras i första avsnittet av Delmi-podden som lanserades på torsdagen.

Med utgångspunkt från folkhälsomålet om jämlik hälsa ger rapportförfattarna en rad rekommendationer:

  • Klargöra vilka överväganden som gjorts för att uppfylla målet om jämlik hälsa under covid-19-pandemin i Sverige, och om sådana överväganden inte gjorts, utreda varför de inte gjorts.

  • Utvärdera i vilken utsträckning de mest utsatta gruppernas perspektiv integrerats i det akuta pandemibekämpande arbetet och om kontakter för kommunikation mellan hälso- och sjukvård och lokalsamhällen kan utnyttjas bättre.

  • Reflektera över vikten av att olikheter i smittspridning och riktade åtgärder för att minska smittspridning kommuniceras utifrån utsatthet för smitta och endast om evidens finns utifrån attityder och levnadssätt.

  • Se över möjligheter att fördela begränsade resurser för att minska smittspridning, såsom exempelvis provtagning, möjligheter till isolering av sjuka och kollektivtrafik utan trängsel, utifrån var behoven är störst.

  • Verka för att undvika stigmatisering av specifika grupper genom systematiskt ökad representativitet och fortlöpande dialog med olika delar av det civila samhället.

  • Utreda hur utsatta gruppers sårbarhet för smittsamma sjukdomar, och de risker denna sårbarhet innebär för hela samhället, kan beaktas vid långsiktigt beslutsfattande inom exempelvis bostads-, integrations- och sjukvårdspolitik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV