Sköra framsteg i arbetet för förbättrade arbetsförhållanden som tagit 20 år att uppnå riskerar att urholkas på mindre än 20 månader. Särskilt negativt påverkas kvinnor. Detta enligt en omfattande rapporten Working conditions and sustainable work – An analysis using the job quality framework
från trepartsorganet Eurofound.
Rapporten granskar utvecklingen sedan 2000, hur olika grupper påverkats, samt gör en prognos över fortsättningen, och vad som krävs för att skydda de framsteg som gjorts. Innan coronapandemin var trenden positiv om än långsam och ojämlik. Och ojämlikheten har förvärrats som konsekvens av pandemin.
Framför allt ser rapportförfattarna en risk för att pandemin ska ta knäcken på hälso- och sjukvårdssektorn, som redan 2015 var den mest arbetsintensiva av samtliga sektorer. En annan farhåga gäller utsuddade gränser mellan arbete och fritid i takt med att allt fler arbetar på distans. Något som särskilt riskerar att drabba kvinnor, och andra som tar stort omsorgsansvar.
– Det är absolut nödvändigt att beslutsfattare vidtar relevanta åtgärder på alla nivåer, baserade på principerna i den europeiska pelaren för sociala rättigheter, för att säkerställa att stora delar av arbetskraften inte missgynnas ytterligare på grund av denna pandemi, säger Barbara Gerstenberger, chef för arbetslivsenheten på Eurofound och en av rapportförfattarna.