EU-parlamentariker kritiseras för hbtq-fientliga uttalanden

Den litauiske EU-parlamentarikern Viktor Uspaskich har tvingats be om ursäkt sedan han kallat homosexuella och transpersoner för ”perversa”. En otillräcklig ursäkt enligt hbtq-aktivister och Alice Bah Kuhnke (MP) anser att den liberala gruppen ska utesluta Uspaskich.

Det var i en livesändning på Facebook som Viktor Uspaskich, från Litauens populistiska arbetarparti, gav uttryck för sin syn på transpersoner och homosexuella, rapporterar nyhetssajten Euroactive. Han säger i filmen att ”de som tar på sig en kjol ovanför sin penis och går ut på gatorna och är högljudda, de är perverterade, och sådana saker får inte tolereras.”

Dacian Cioloș, ledare för den liberala Renew-gruppen i parlamentet, som den litauiske EU-parlamentarikern tillhör, krävde via epost en förklaring och en ursäkt:

”Jag måste insistera på att du tar tillbaka dessa avskyvärda homofobiska kommentarer och ber om ursäkt både till allmänheten och dina kolleger i Renew Europe för den smärta du orsakat.”

Enligt AFP, som tagit del av epostmeddelandet tillade Cioloș att Renew-gruppens medlemmar skulle få avgöra om förklaringen och ursäkten är tillräcklig. Men när Viktor Uspaskich tog till orda var det med förbehåll om att han har rätt att kritisera personer med ”en perverterad livsstil”.

Tomas Vytautas Raskevicius, Litauens enda parlamentsledamot som är öppet hbtq, anser inte att förklaringen tillräcklig. Långt därifrån.

– Det finns ingen plats för homofobi i politiken. Jag är besviken på att herr Uspaskich misslyckats med att ta politisk ansvar och be om ursäkt för att ha förödmjukat och skadat hbtq-personer och deras allierade, säger han till AFP.

Alice Bah Kuhnke (MP), EU-parlamentariker, skräder inte orden:

– Jag blir illamående och förbannad av Viktor Uspaskich uttalanden. Nu hoppas jag att EU-parlamentets liberala grupp, som han tillhör, agerar kraftfullt och utesluter Uspaskich. De kan inte få tolereras.

– Homofobin och transfobin är inte begränsad till högerextrema grupper. Det här är en påminnelse om att det är ett större problem i Europa än så, konstaterar Alice Bah Kuhnke.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV