För första gången kommer berättelsen om en transflicka i en argentinsk film, och i världen, att spelas av en annan transflicka. Filmen bygger på boken Jag flicka, jag princessa av Gabriela Mansilla, mamma till huvudpersonen i boken och filmen, som gavs ut 2014 av General Sarmiento-universitetet i utkanten av Buenos Aires.
– Huvudpersonen i denna film är transbarndomen som återspeglas i Lulús historia, men bakom sig har ett helt samhälles kamp som i dag gör det möjligt att ta ett utrymme som historiskt har nekats dem, säger Mansilla till nyhetsbyrån Telam.
Filmen, med samma titel som boken, har premiär i september och började spelas in i veckan, med Federico Pallazo som regissör.
Lulú var det första transbarn som fick ändra juridiskt kön med hjälp av den banbrytande könsidentitetslagstiftning som Argentina införde 2012 som första land i världen. Lagen ger rätt att få sin könsidentitet erkänd, rätt till könsbekräftande ingrepp om personen vill och rätt att identifieras juridiskt med valfritt kön. I dag är Lulú 14 år, och spelas av Isabella G C. De är båda, tillsammans med sina familjer, medlemmar i organisationen Infancias libres (Fria barndomar) som leds av Gabriela Mansilla.
Inga av barnen som medverkar i filmen kommer inte att ge intervjuer varken före eller efter filminspelningen. Beslutet har fattats av föräldrarna för att skydda dem från exponering och sensationalism. Föräldrarna ser filmen som ytterligare ett steg i kampen för sina barns rättigheter.
2019 presenterade Infancias libres berättelser från 100 familjer med transbarn och -ungdomar, men Mansilla säger att 80 procent av vårdpersonalen och 65 procent av lärarna fortfarande inte vet hur de kan stödja barnen. Hon understryker att samhället inte förändrats sedan 2012, och att transbarnens synlighet, i klassrum och på film, inte bör ses en konsekvens av social förändring utan ett resultat av hbtq-rörelsens aktivism.
– En films framgång kommer för oss innebära att nå människor, skapa social medvetenhet samt synliggöra och minska våldsnivån i skolorna.