Karolinska universitetssjukhuset beviljas 4 miljoner kronor för att fortsätta driva hjälplinjen Preventell under 2021. Det beslutet fattade regeringen på torsdagen i syfte att förebygga sexuellt våld.
– Vi slår oss inte till ro förrän våld och övergrepp har upphört, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi.
Målgruppen för den nationella hjälplinjen Preventell är personer med självupplevt riskbeteende, tvångsmässig upptagenhet av sexuella tankar och handlingar, sexuellt intresse för barn och impulser att tvinga någon till sex. Även närstående och vårdgivare kan få råd och hjälp från Preventell att hantera frågor kring sexuellt våld och oro för sexuella övergrepp.
Preventell startades av Anova, ett centrum för klinisk utredning och behandling inom områdena andrologi, sexualmedicin och transmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset. Sedan starten 2012 har regeringen varje år gett bidrag till hjälplinjen, för att verksamheten ska kunna utvecklas.
– Vi slår oss inte till ro förrän våld och övergrepp har upphört. Det bästa vi kan göra för brottsoffren är att bidra till att ett brott aldrig begås. Syftet med Preventell är precis att bidra till en minskning av övergrepp och sexuellt våld genom förebyggande arbete, säger Märta Stenevi.
Enligt en utvärdering av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys som publicerades 2019, har Karolinska universitetssjukhuset i stor utsträckning levererat på regeringens mål och förväntningar:
– Vi vet genom de rapporter som regeringen löpande får från verksamheten att Preventell har nått personer i behov av vård- och behandling för sexuella riskbeteenden, just för att förebygga sexuellt våld.
I utvärderingen analyserades också möjligheten till långsiktig finansiering av verksamheten. En möjlighet som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys lyfte var att inrätta ett nationellt kunskapscentrum för frågor om oönskad sexualitet och prevention av sexuellt våld. I september 2020 lämnade Karolinska universitetssjukhuset, tillsammans med Karolinska institutet, in ett förslag till regeringen där de föreslår just det.
– Nu tittar vi på det förslaget i regeringskansliet och får återkomma om det, säger Märta Stenevi.