Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm riskerar att bli av med fem specialistläkare som under fem år utbildats vid kliniken, rapporterar P4 Stockholm. Orsaken är ett oväntat stort budgetunderskott, varav större delen visat sig bero på felfakturering för förlossning på 53 miljoner kronor.
– Vi vill inget hellre än att de ska vara kvar naturligtvis, men vi måste också förhålla oss till vår budget. Vi kan inte överbemanna, vilket man tidigare har kunnat, säger verksamhetsområdeschef Maria Sjöstrand till P4 Stockholm.
Kristin Wennmo Zuk, biträdande överläkare, varnar för patientsäkerhetsrisker:
– Det är en arbetssituation som man emellanåt känner är patientosäker. Det är lite för många arbetspass där man känner, här kan det bli krockar som gör att jag inte har kontroll över situationen. Och det är ju väldigt allvarligt i en bransch där det finns nolltolerans mot att en kvinna eller ett barn skulle dö.
Socialdemokraterna konstaterar i ett pressmeddelande att av de över 900 kvinnor som förra året inte kunde erbjudas en riktig förlossningsplats, togs 403 emot på Södersjukhuset trots en överfull avdelning.
– Felaktiga faktureringar ska absolut tas på allvar men det är inte blivande föräldrar och deras bebisar som ska drabbas, säger Talla Alkurdi (S), oppositionsråd för hälso- och sjukvård, och fortsätter:
– Trots att regionen sedan år 2017 har fått mer än en halv miljard kronor i statsbidrag till förlossningsvården har antalet barnmorskor minskat på flera kliniker. Nu fortsätter den blågröna majoriteten sin neddragning av personal till Stockholms förlossningsvård
– Det är helt absurt, när regionen gör sex miljarder i budgetöverskott, att våra viktiga verksamheter måste avskeda folk, säger Jonas Lindberg (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden till Sveriges radio.
Enligt Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd, ska ersättningen till sjukhusen nu ses över.