Hawaii först i USA att lagstifta mot tvingande kontroll

Som ett svar på ökat våld i hemmen under coronapandemin, har två delstater i USA – först Hawaii och därefter Kalifornien – antagit banbrytande lagstiftning mot tvingande kontroll eller ”coercive control”. Det rapporterar tidningen MS.

Begreppet omfattar våld som inte är fysiskt, exempelvis psykologisk, finansiell och känslomässig misshandel. Det kan ta sig uttryck i sådant som stalkning, trakasserier, gaslighting, och hot. Målet med tvingande kontroll är att den utsatta ska underordnas eller göras beroende genom att hen isoleras från möjligheter till stöd, självständighet, motstånd och flykt genom reglering av vardagen samt exploatering av hens resurser och förmågor.

Vanligtvis reglerar lagar om kvinnofrid endast det fysiska våldet. De nya lagarna på Hawaii och i Kalifornien tar sikte på förtryckande beteenden som äger rum innan något fysiskt våld förekommit. Doreen Hunter, medgrundare av Americas conference to end coercive control ser dessa beteenden som inkörsporten till fysiskt våld.

– En stor andel av människor som använder sig av tvingande kontroll kommer så småningom att tillgripa fysiskt våld, konstaterar Hunter, som därför menar att de nya lagarna kan förebygga fysiskt våld.

Liknande lagstiftning finns sedan tidigare i Skottland, Frankrike, England, Wales och Irland. Lagen på Hawaii antogs i september 2020, och anger flera exempel på tvingande kontroll som klassats som kriminellt och kan leda till påföljd eller besöksförbud:

  • Att isolera någon från vänner och familj.

  • Kontrollera hur mycket pengar personen har tillgång till och hur de används.

  • Övervaka personens aktiviteter, kommunikation och rörelser.

  • Att ofta ta till skällsord, förolämpa och nedvärdera personen.

  • Hota att skada eller döda personen eller hens barn eller närstående.

  • Hota att publicera information om eller anmäla personen till polis eller myndigheter.

  • Skada egendom eller lösöre.

  • Tvinga personen att delta i kriminella aktiviteter eller barnmisshandel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV