”Förslaget riskerar att leda till att partiet slutar främja radikala förslag inom miljö- och klimatområdet eftersom positionerna gått till människor som sannolikt saknar ett dekolonialt och feministiskt rättviseperspektiv.” 53 företrädare för Feministiskt initiativ argumenterar mot klimatinitiativet inför helgens partikongress.
Ett namnbyte eller ändring av partibeteckning till Klimatinitiativet föreslås av några medlemmar i Feministisk initiativ, samt att partiet ska öppna sina listor ”för engagerade och kunniga personer från civilsamhällets olika sektorer” som inte är medlemmar i partiet. Förslaget är ett bland många förslag som kommer att diskuteras på partikongressen.
Feministiskt initiativ är ett parti som har sin grund i en intersektionell feminism. Det innebär att vi gör en intersektionell analys som möjliggör att vi ser hur olika maktstrukturer hänger ihop och förstärker varandra. Vi lyfter hur kapitalismen påverkas och förstärks av patriarkala och koloniala maktordningar. Det gör att människor och stater med makt utövar förtryck och exploaterar naturen, och som en följd kränker både mänskliga rättigheter och naturens rättigheter.
Feministiskt initiativ tar klimatkrisen på allvar och har därför en omfattande och radikal miljö- och klimatpolitik som både analyserar orsakerna till miljöförstörelse och klimatkrisen samt föreslår radikala åtgärder för att lindra skadorna och bromsa hoten mot livet på planeten. Målet är inte endast att ha ett ekologiskt hållbart samhälle utan även en rättvis och jämlik värld med nolltolerans mot rasism och patriarkal ordning, där politiska åtgärder genomsyras av ett tydligt intersektionellt och globalt rättviseperspektiv.
Vi som undertecknar denna artikel anser att förslaget är olämpligt för att det reducerar diskussionen gällande klimatförändringar till ett marknadsföringsproblem. En namnändring eller partibeteckningsändring förväntas fånga fler röster i val-nätet och ge legitimitet till människor med viss kunskap om klimatproblemet, utan att garantera försvaret av övriga antirasistiska och feministiska förslag som finns i vårt partis politiska program.
Förslagets kortsiktighet och intention att lägga partiets ideologi – den antirasistiska feminismen – åt sidan leder tankarna till en populistisk strategi. I tider som dessa när även högerextrema strömningar vill använda miljö- och klimatfrågan för att sprida sitt rasistiska budskap anser vi att en praktiserande och konsekvent antirasism är extremt viktig. Därför är det av yttersta vikt vilka som representerar partiet i maktens rum.
Förslaget riskerar att leda till att partiet slutar främja radikala förslag inom miljö- och klimatområdet eftersom positionerna gått till människor som sannolikt saknar ett dekolonialt och feministiskt rättviseperspektiv. Det finns nämligen ingen möjlighet att kräva detta av en person som inte är medlem i partiet och enligt förslaget behöver de som ska stå på partiets valsedlar varken vara feminister eller antirasister. Återigen, det krävs en praktiserande antirasistisk feminism, inte en passiv icke-rasism och jämställdism.
Gudrun Schymans förslag om ett Klimatinitiativ riskerar att rasera det som har byggts upp organisatoriskt och ideologiskt, inte minst i de 12 kommuner och en region där Fi har mandat, för att ge utrymme till ett i princip nytt parti som inte har en intersektionell samhällsanalys och antirasistisk feminism som grundfundament.
Vi vill inte riskera att Feministisk initiativ försvinner på grund av några personers stora önskan om att komma in i riksdagen, till vilket pris som helst. Feministiskt initiativs ideologiska utgångspunkt behövs mer än någonsin och vi tänker inte sitta still medan partiets ideologi budas ut till högstbjudande.
Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ
Farida Al-Abani, partiledare
Ewelina Axell, ordförande för partistyrelsen, Huskvarna
Teysir Subhi, kommunpolitiker Fi Göteborg och partiledarkandidat
Baharan Raoufi-Kvist, gruppledare Fi Ödeshög
Selma Grollmuss, sammankallande för Unga feminister, Kalmar
Alejandra Gomez Lozano, partistyrelsen, Malmö
Monica Amante, Stockholm
Betlehem Isaak
Susan Löfgren, Feministiskt initiativs framtidskommission 2019-2020, Halmstad
Lisa Palm, gruppledare för Fi Stockholm
Sara Malm, miljö- och klimatpolitisk talesperson, Göteborg
Andy Esteche, partistyrelsen, Stockholm
Jenny Berg, partistyrelsen, Helsingborg
Soledad Quintana, Fi Malmö
Anders Jacobson, Fi:s framtidskommission 2019-2020, Stockholm
Andreas Mårtensson, ordförande Fi Malmö
Emanuel Hagerblom Sjöquist, hbtqia-politisk talesperson, Stockholm
Emie Eva-Marie Elg, ordförande Fi Malmö
Karin Larsson, partistyrelsen, Umeå
Anders Lundqvist, Fi Malmö
Blanca-Lilia Lozano, Fi Höör
Mats Ekenger, Fi Stockholm
Katta Konkol, fd ordförande för partistyrelsen, Stockholm
Saga Tullgren, Fi Malmö
Marie Berglind, partistyrelsen, Sala
Kim Silow Kallenberg, gruppledare Fi Gnesta
Maryem Nasri, valberedare för Fi Stockholm
Mitra Seifrabiei, Fi Lund
Sissela Nordling Blanco, fd partiledare och fd gruppledare för Fi Stockholm
Malin Ohlsson, Fi-medlem, Västervik
Maria Burström, partistyrelsen, Luleå
Carmen Blanco Valer, fd antirasistiskt talesperson, Uppsala
Karin Tennemar, partistyrelsen, Stockholm
Myriam Gomez Lattes, Fi Malmö
Leia Nordin, partistyrelsen, Uppsala
Sebastian Schriwer, Fi Malmö
Hanna Bergman, fd sammankallande för Unga feminister
Frida Gudmundsson, ersättande nämndledamot, Fi Lund
Annika Nylén, utbildningspolitisk talesperson, Stockholm
Emily Dernfors, fd medlemsansvarig Unga Feminister, Östersund
Enrique Zuloaga, Fi Malmö
Rasmus Klockljung, djurpolitisk talesperson och vice ordförande för region Stockholm
Jolene Larsén-Kilan, pressekreterare för Farida Al-Abani, Stockholm
Fredrik Hjalmarsson, Fi Malmö
Paulina Huaiquimil, medlem i Fi Stockholm
Solveig Granath, Fi Ödeshög
Linda-Marie Gabrielsson, partistyrelsen, Boden
Maria Persson, ledamot i utrikesutskottet, Malmö
Sarah Bodelson, Fi Malmö
Jonna Böhler, Fi Malmö
Julia Bahner, Fi Funktionsrätt
Lillian Bailey, Fi Malmö