Goldman environmental prize 2020 har tilldelats Leydy Pech, biodlare som tillhör mayafolket på Yucatan-halvön i Mexiko. Pech är en av sex mottagare av priset och uppmärksammas för sin roll som ledare i en koalition som stoppat Monsanto från att plantera genmodifierade grödor i sju sydliga delstater.
Bina som 55-åriga Pech arbetar med är av ett sällsynt slag, som har odlats av mayafolket sedan före koloniseringen av Abya Yala, ursprungsbefolkningens namn på Amerika. Det var 2012 som den mexikanska regeringen gav Monsanto tillstånd att plantera genmodifierade sojabönor, motståndskraftiga till växtgiftet Roundup.
Tillståndet gavs utan samråd med lokal- och ursprungsbefolkningarna. Koalitionen krävde att effekterna av odlingarna skulle beforskas. Sojapollen från GMO-odlingarna hittades i lokalt producerad honung i Leydy Pechs hemstad Hopelchén, i Campeche – en av de sju berörda delstaterna. Dessutom hittades glyfosat, den aktiva substansen i Roundup som är skadlig för bisamhällen, i både vattnet och invånarnas urin.
En enig högsta domstol slog 2015 fast att urfolkens samfälligheter måste konsulteras innan genmodifierade grödor planteras, vilket ledde till att Monsantos tillstånd för odling i Campeche och hela Yucatan-halvön. Efter ytterligare mobilisering av Leydy Pech drogs tillstånden för samtliga delstater in av den mexikanska livsmedels- och jordbruksmyndigheten.
I ett uttalande i samband med prisutdelningen framhöll Pech priset som ett tillfälle att uppmärksamma världen på hur megaprojekt inom gruv-, jordbruks- och turismnäringar fråntar urfolken deras uppehälle och stärker en kapitalistisk modell som påverkar naturresurser och vårt sätt att leva:
– Jag uppmanar alla regeringar och världsledare att ta fram mer genomtänkta utvecklingsmodeller som respekterar och erkänner mänskliga rättigheter, autonomi, självbestämmande för ursprungsbefolkningar och förfäders arv.