Kärlek, makt och hämnd

”Vi har hört om detta förr, men aldrig berättat på detta initierade och modiga sätt”, skriver Marit Strandberg om Seluah Alsaatis skildring av en destruktiv relation och dess konsekvenser.

Handlingen i denna berättelse, som är Seluah Alsaatis debutroman och bygger på en tidigare monolog uppförd på Kulturhuset stadsteatern, utspelar sig i en gymnasiemiljö i förorten där den rappande och fotbollsspelande Samira, bokens huvudperson, går andra året på gymnasiet. Hon träffar den äldre Nabil som sveper henne helt ur balans med sin uppvaktning och uppmuntrande sätt och Samira blir hjälplöst förälskad.

Det börjar fantastiskt men skall snabbt utveckla sig till en destruktiv relation där Nabil gör allt för att få kontroll över henne med narcissistens alla knep som silent treatment, gaslightning, hot och ömhet i en giftig cocktail som gör Samira sjuk av förvirring och längtan. Nabil är spännande, djurisk och vacker och samtidigt sårbar och visar sig också gilla våldsamt sex.

Några kapitel in i boken händer det som definitivt med vår nya samtyckeslag skulle betraktas som våldtäkt. Men ännu är Samira inte redo att lämna honom. Nabil är redan en farlig drog som det krävs både mod, förnuft, stöd och kärlek från hennes gäris för att hitta ilskan och se sanningen om honom och lämna honom.

Samira har slutat spela fotboll som hon gjort sen barnsben, slutat krama sina kill-kompisar och skurit ner sitt umgänge och anpassat sin klädsel och låtit Nabil ta kontroll över henne. Men hon är inte ensam. Även tjejkompisar i hennes omgivning visar sig ha råkat illa ut och bästisen vars kille tjatat till sig en toppless bild på henne sprider den på nätet efter att hon gjort slut vilket resulterar i slutshaming från hela omgivningen utom hennes närmaste kompisar som är de som hjälper henne att sudda ut kränkande ord från hennes skåp och på toaletter. Tillsammans visar de prov på äkta girl power och tar sedan en stillsam och elegant hämnd på killarna.

Alsaati äger som författare både ett fängslande och drivet sätt att berätta – hon väjer inte för ortens slanguttryck, utan är trådrätt trogen den verkliga dialogen och har ett viktigt om än smärtsamt budskap. Vi har hört om detta förr, men aldrig berättat på detta initierade och modiga sätt som avslöjar de hårda regler och restriktioner som hon och hennes systrar – och bröder – kan leva i. I denna miljö frodas också kreativitet, kärlek och humor och här finns starka förebilder såsom Samiras mor, som aldrig gett upp drömmen om att bli bibliotekarie vilket hon till slut uppnår.

Att boken ges ut av Natur och kultur säkrar också en särskild kvalité och att denna bok kommer att nå sin läsekrets och kan bli ett viktigt och stärkande underlag till diskussioner i många klassrum om könsroller, relationer, sex, föreställningar om ”den andre” och förhoppningsvis makt. Vem och vad ger vi makt? Och varför är kontroll över andra mer viktigt för en del och mindre viktigt för andra?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV