Krav att restauranger ska ursprungsmärka kött

”Åtta av tio vill veta vilket land köttet kommer ifrån när de äter på restaurang eller i storhushåll” skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. På regeringens uppdrag har myndigheten tagit fram ett förslag på hur ursprungsinformationen ska bli obligatorisk, inte bara i butik utan även för restauranger och storhushåll inom vård, skola och omsorg. Syftet är att underlätta medvetna val.

Reglerna föreslås gälla kött från nöt, gris, får, get och fågel och detta oavsett om köttet är färskt eller fryst, helt eller malet.

– Det här innebär förstås ökade krav på restauranger och storhushåll. Men vår ambition har varit att lämna ett förslag som så långt som möjligt håller nere både kostnaderna och de administrativa bördorna för de företag som berörs, säger Elin Häggqvist chefsjurist på Livsmedelsverket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV