Fredskämpen Maj-Britt Theorin har gått ur tiden

Maj Britt Theorin, socialdemokratisk politiker och fredskämpe är död. Hon avled den 6 april meddelade Internationella fredsbyrån, som hon varit ordförande för, på måndagen. På sin hemsida skriver organisationen:

”Maj Britt gick i sina två stora föregångares fotspår, Alva Myrdal och Inga Thorsson, och vacklade aldrig i sin tro på en kärnvapenfri värld. Faktum är att den första motionen hon skrev som ung politiker i det socialdemokratiska partiet handlade om kärnvapennedrustning.”

Theorin är främst omtalad för sitt engagemang i freds- och nedrustningsfrågor, och var en viktig föregångare framhåller Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF), i ett uttalande:

– Maj-Britt Theorin var en betydande person för svensk och internationell nedrustning, men också för den svenska freds- och kvinnorörelsen i stort, inte minst genom sitt stora engagemang för kvinnor, fred och säkerhet. Hon var en viktig föregångare och vi fortsätter vårt arbete för fred, kvinnors rättigheter och kärnvapennedrustning i hennes anda.

”Jag lärde känna Maj Britt Theorin som en stridbar och modig person”, kommenterar statsminister Stefan Löfven i Dagens nyheter.

Maj Britt Theorin föddes 1932 i Göteborg, engagerade sig i Socialdemokraterna och blev 1971 invald i riksdagen, där hon satt i utrikesutskottet. 1995 valdes hon in i EU-parlamentet där hon satt till 2004. Hon var också med i partiföreningen Reformisterna, som beklagar hennes bortgång:

”Maj Britt stod längst fram i kampen för fred, nedrustning och jämställdhet med sin obotliga tro och övertygelse om reformismens möjligheter att förändra världen.”

”Maj Britt Theorin kämpade ursinnigt för freden och nu har hon fallit ur tiden”, skriver dramatikern Suzanne Osten på Twitter.

Journalisten Klas Lundström, som porträtterade Maj Britt Theorin för tidningen Syre 2018, kallar henne för Socialdemokraternas sista fredsduva i ett Twitterinlägg, och ställer frågan:

”Vem plockar upp #MajBrittTheorins fallna fredsmantel?”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV