Startsida - Nyheter

Merparten av näthat i Malmö riktas mot muslimer och svarta

Malmö kommun har med artificiell intelligens (AI) kartlagt hur och vilka Malmöbor som utsätts för näthat, rapporterar Kvällsposten. Majoriteten av hatkommentarerna, 97 procent på Flashback och och 72 procent på Facebook, är baserade på etnicitet. Mest utsatta är de som kommer från Mellanöstern och Nordafrika eller har muslimsk trosuppfattning.

Rapporten är en del i ett nordiskt samarbete, och Malin Martelius, samordnare för trygghet och säkerhet på Malmö stad, anser att näthat bör betraktas med utgångspunkt i att så många människor är aktiva online.

– Vi måste börja se det som en integrerad del av verkligheten. Det som utspelar sig online är precis lika allvarligt som det människor utsätts på gator och torg, säger hon till Kvällsposten.

Att just de med bakgrund i Mellanöstern och Nordafrika eller med muslimsk tro är särskilt utsatta förvånar inte imamen Salahuddin Barakat, medgrundare till organisationen Amanah.

– Vi var inte överraskade, detta var en bekräftelse av vad vi lever och ser dagligen, säger han till Kvällsposten, och menar att både politiker och medier har ett ansvar för att med sin politik och retorik inte bidra till ökad polarisering:

– Likaså måste politiken se till att resurser för arbetet mot de olika formerna av rasism, hat och diskriminering fördelas rättvist och reflekterar förhållandet i verkligheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV