Startsida - Nyheter

Nawal El Saadawi och hennes kamp mot orättvisor

Den 21 mars dog läkaren, författaren, feministen, pionjären och aktivisten Nawal El Saadawi vid 89 års ålder. Men legenden Nawal kommer att leva vidare och lämna spår i den feministiska kampen i världen. Kvar lämnade El Saadawi 55 böcker, varav många än i dag inspirerar kampen mot orättvisor.

”Vi människor lever bara en gång, och då måste vi säga allt vi har att säga! Inte dölja något. Livets mening och glädje handlar om kamp”!

Så sade Nawal El Saadawi till Feministiskt perspektiv under ett besök i Stockholm 2011.

Nawal El Saadawis mest kända och banbrytande bok Kvinnor och sex (1972) skildrade brotten mot kvinnors kroppar och uppmärksammade könsstympning. Pionjären El Saadawi var den första som öppet talade om könsstympningen och krävde internationella insatser och ett förbud.

Sverige Radios Cecilia Uddén skriver i en krönika till El Saadawis minne: ”För ingen annan har som Nawal el Saadawi förmedlat sin egen könsstympning till omvärlden, det iskalla rakbladet mot den lilla köttslamsan, det forsande heta blodet”.

Historien kommer att påminna om El Saadawi som feministen som inte missade ett enda tillfälle att med sina intensiva ögon stirra hotfullt och kompromisslöst peka fingret mot makthavarna.

BBC News rubricerade nyheten om hennes död med orden ”Feministisk fyrbåk som vågade skriva farligt”. Aljazeera kallar El Saadawi ”en ledande feminist som revolutionerade diskussionerna om kön i djupt konservativa samhällen”.

Otaliga intervjuer, artiklar och debattinlägg av av eldsjälen El Saadawi finns kvar. I en intervju med BBC från 2018 säger hon: ”Jag måste bli ännu mer aggressiv, eftersom världen har blivit mer aggressiv och vi behöver folk som talar högt mot orättvisorna”.

Till Feministiskt perspektiv sade hon (2011):

”Kvinnor är hälften av världen men fattigdomen är feminiserad. Hur kan man som feminist ignorera detta och inte fråga varför det är så? Varför ska jag inte kämpa mot de faktorer som driver kvinnorna till fattigdom och begränsa min kamp till att bekämpa enbart islamisterna? Visst är fundamentalisterna mycket farliga, men de är en mindre fiende i jämförelse med de stora makter som de är en produkt av, koloniala makter. Varför ska vi lämna huvudet i fred och bara bekämpa svansen? Vi måste kämpa på alla arenor och mot alla fiender”.

Få feminister från arabvärlden har så ofta ”fått ordet” i internationella medier som El Saadawi fick under åren. Egyptens Ahram-online skriver att ”av många beskrevs hon som arabvärldens Simone de Beauvoir”.

Stefan Jonsson (DN) skriver: ”Den starka parallellen mellan Beauvoir och Saadawi är att de gav ut var sitt verk som kom att bli epokgörande, Det andra könet (1952) respektive Kvinnor och kön (1969), en bok som kostade Saadawi positionen som direktör för Egyptens folkhälsoministerium”.

Legenden Nawal El Saadawi orsakade under sina sista år besvikelse hos revolutionära aktivister i Egypten då hon, till mångas förvåning, försvarade militärregimen med general El Sissi i spetsen. Kairo-baserade SR-korrespondenten Cecilia Uddén skriver:

”Jo, i Egypten, där hennes insatser som feminist har varit banbrytande, är det i dag många som inte kan förlåta att hon slutade sitt liv som försvarare av president Sisis brutala och paranoida regim. Rebellen som började slicka uppåt. Därför bävade jag för hur hennes död skulle tas emot i min hemstad Kairo. Men är nu lättad över att unga skribenter – de som både ogillade hennes Marxism och hennes vurmande för militärdiktaturen – nu säger: MEN låt inte författaren stå i vägen för verket”.

Såhär avslutas Sholeh Iranis intervju med Nawal El Saadawi i Feministiskt perspektiv från Stockholmsbesöket 2011:

– Jag förstår inte varför folk klagar över det svala vädret här! Det känns så skönt när man kommer från det heta Kairo, säger hon och tittar på vattnet på andra sidan Strandvägen och beklagar sig över att hon inte har tid att ta en promenad i det vackra Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV