Nederländska Shell döms för oljeutsläpp i Nigeria

Shells moderbolag bär ansvar för tre stora oljeutsläpp i Nigerdeltat i Nigeria, rapporterar Global bar magazine. Det slår en appellationsdomstol i Nederländerna fast i ett banbrytande beslut, efter en juridisk process som pågått i 13 år.

Bakom stämningen står fyra nigerianska privatpersoner samt Jordens vänner. Förutom att betala ut skadestånd till tre av de fyra målsägandena såväl som till byborna på de drabbade platserna i Nigerdeltat måste Shell säkerställa att det finns system för upptäckt av läckage i rörledningarna. Shells enda möjlighet nu är att överklaga till Nigerias högsta domstol.

Domen är den första i sitt slag och visar enligt Jordens vänner hur svårt det är för lokala organisationer att driva ärenden av det slaget mot multinationella företag. Tillsammans med andra organisationer kräver Jordens vänner att EU inför bindande krav på företags ansvar.

– Äntligen en viss rättvisa för det nigerianska folket som lider konsekvenserna av Shells olja. Det är en bitterljuv seger, eftersom två av målsägandena, inklusive min far, inte levde för att se slutet på denna rättegång. Men denna dom ger hopp för framtiden för folket i Nigerdeltat, säger Eric Dooh från den nigerianska byn Goi, i ett pressmeddelande från Jordens vänner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV