Prenumerera

Logga in

Ny rapport stakar ut Fi:s framtid

På måndagen presenterade Feministiskt initiativs framtidskommission en ny rapport som tar ett brett grepp om partiets utveckling, förutsättningar och framtid.
– Vi välkomnar rapporten och är i partistyrelsen eniga om de flesta – om inte alla – förslag, säger partiledaren Farida Al-Abani.

Feministiskt initiativs (Fi) framtidskommission tillsattes av partistyrelsen i en öppen utlysning och har bestått av både partimedlemmar och ickemedlemmar. Kommissionen har under ett drygt år arbetat självständigt med en genomgripande analys och levererat över 20 delrapporter. Uppdraget har varit att titta kritiskt och konstruktivt på partiets organisation, strategier och kommunikation.

I rapporten Fi och framtiden: En granskning av Feministiskt initiativs historia och rekommendationer framåt blickar Framtidskommissionen både bakåt och framåt. Med inventeringen av 15 års erfarenheter som grund pekas en rad vägval ut och åtgärderna som föreslås ska bidra till en hållbar framtid för Fi.

Åsa Vernby från Framtidskommissionen sammanfattade rapportens slutsatser och rekommendationer i tre områden: Ideologisk integritet, skarp vardagsnära och proaktiv kommunikation samt organisatorisk förnyelse.

När det gäller Fi:s ideologi konstaterade Vernby att den bygger på flera olika feministiska traditioner och är väl förankrad i partiet:

– Klassiska jämställdhetsfrågor är fortfarande bärande, men Fi har ett bredare synsätt på alla politikområden. Det intersektionella perspektivet innebär en sammanvävning av kamper och perspektiv som annars ställs emot varandra som konkurrerande särintressen.

Kommissionen betonar att partiet behövs som feministisk och antirasistisk motvikt i ett politiskt landskap där andra partier anammar patriarkal högerpopulism och övergetts av medlemmar just för att de inte står kvar vid sin övertygelse. Med få mandat har Fi gjort stor skillnad på kommunal och regional nivå och det är genom att stå fast vid partiets ideologi och politik som kommissionen ser möjlighet att bygga trovärdighet, och samtidigt ta vara på medlemmar och aktivas engagemang. Ideologin och den politiska visionen är den enskilt viktigaste faktor som ger medlemmarna glädje och energi, visar Framtidskommissionens medlemsenkät.

Utvecklingspotential lyfts framför allt när det gäller partiets kommunikation, organisation och rekrytering. Anders Jacobson från Framtidskommunikationen konstaterar att utmattning har varit vanligt bland medlemmar i partiet och att omsättningen av aktiva medlemmar varit hög. Den omställningsprocess som kommissionen föreslår ligger i linje med förändringar som redan inletts både lokalt och på riksnivå.

– Vi ser alltså frön till att Fi 2.0 kan skapa den långsiktiga organisering som krävs för att växa och förändra. Vår granskning slår fast att Fi:s feminism grundad i intersektionalitet, omsorg om människor och planet, demokrati, fred och avkolonisering, i allra högsta grad behövs i politiken och för oss medlemmar, säger Åsa Vernby.

Farida Al-Abani konstaterar att rapporten ger överblick och pekar ut möjligheter att stärka partiet, men inte prioriterar bland åtgärderna som rekommenderas.

– Det är nu upp till oss som partistyrelse, kongress och medlemmar att göra de prioriteringarna både i valstrategi och vårt arbete i stort.

Al-Abani lyfter också fram behovet av att skapa utrymme för fler röster och fler aktiva, för att partiet på sikt ska klara av att vara den motkraft som för många är livsnödvändig. Senare i vår kommer partistyrelsen att presentera en valstrategi och under kongressen den 26-28 mars kommer en rad strategiska beslut att kunna fattas.

En fråga som debatteras just nu är förslaget att byta namn till Klimatinitiativet och släppa fram ickemedlemmar på vallistorna. Framtidskommissionen har inte tagit ställning till motionerna inför kongressen. Däremot har den i ett tidigare skede tittat på förslaget som en av åtta alternativa samverkansformer, men valde att inte rekommendera styrelsen att bejaka detta, säger Anders Jacobson från Framtidskommissionen.

– Primärt för att Framtidskommissionen inte ser vinsten för Fi med att ickemedlemmar representerar Fi i politiska församlingar. Hur kompetenta de än är i miljöfrågor innebär det ett slags avståndstagande från partiets varumärke.

Jacobson menar att det vore ett avsteg från den ideologiska integritet som långsiktigt kan bygga trovärdighet och få fler att engagera sig.

Såväl Framtidskommissionen som partiledare Farida Al-Abani betonar att i en så gott som helt ideell organisation behövs stödfunktioner så att partistyrelsen och de lokala styrelserna kan fokusera på strategiska frågor snarare än operativ verksamhet, och samordna sig med varandra. Externt handlar det om behov av stöd och finansiering och internt att organisera arbetet så fler kan vara med och ta ansvar. Bland annat öka fokus på det lokala och regionala arbetet, och släppa fixeringen vid riksdagsvalen.

– Vi måste vara realistiska, vi har den storlek vi har. Vi kan inte låtsats vara ett större parti än vad vi är för det kommer att fortsätta slita ut oss och därför måste arbetet vara långsiktigt.

Rapporten presenterades på en livesänd presskonferens.

Åtgärdsförslagen från Framtidskommissionen i korthet:

  • prioritering av utvalda politikområden som etableras långsiktigt och proaktivt, inte minst i mellanvalsperioder. Denna prioritering måste underbyggas av organisatoriska förändringar för att säkerställas;

  • större fokus på konkreta politiska reformförslag och förslag som visar hur Fi- politik kan leda mot en bättre framtid;

  • långsiktigt folkbildande arbete i olika format och kanaler för att etablera “Fi- feminismen” som ideologiskt ramverk, och som ett sätt att visa på Fi:s breda, sammanhängande och konsekventa politik;

  • ett vardagsnära språk med balans mellan känsla, kunskap, vision, hopp och handlingskraft;

  • större fokus på konkreta politiska reformförslag och förslag som visar hur Fi- politik kan leda mot en bättre framtid;

  • utred potentialen i att uppdatera partiets varumärkesplattform för att synliggöra för väljarna att Fi både står kvar, fast ideologiskt förankrade, och förnyar sitt tilltal;

  • stärk tillgängligheten i partiets information och kommunikation, till exempel vad gäller teckenspråkstolkning, lätt svenska, textning och tillgänglig webbdesign;

  • stärk insatserna för att profilera nuvarande partiledare Farida al-Abani och blivande partiledare (beslut kongress 2021) och därmed även utnyttja möjligheten att odla en ny och framtidsinriktad bild av Fi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV