Startsida - Nyheter

Nya massprotester mot abortförbud i Polen

– I dag är en fruktansvärd dag för kvinnor och flickor i Polen. Denna skadliga dom rullar tillbaka gravida människors sexuella och reproduktiva rättigheter och riskerar deras hälsa.

Det säger Esther Major, senior forskningsrådgivare vid Amnesty international, sedan den polska regeringen på onsdagen beslutat att publicera konstitutionsdomstolens dom som olagligförklarar abort på grund av ”allvarliga och oåterkalleliga fosterskador, eller obotlig sjukdom som hotar fostrets liv”.

– Vi står i solidaritet med kvinnor och flickor i Polen och delar deras upprördhet över detta grymma beslut.” Esther Major

När konstitutionsdomstolens avgörande fälldes gick tusentals personer, framför allt kvinnor, ut på gatorna i protest, och som en följd valde regeringen att skjuta på publiceringen av domen. Nu fortsätter massprotesterna med hundratusentals demonstranter ute på gatorna trots coronapandemin i städer runt om hela Polen, och backas upp av feminister och kvinnorättsaktivister i hela världen.

– Det här farliga beslutet är det senaste i en koordinerad och systematisk våg av attacker på kvinnors rättigheter av polska lagstiftare. Lagliga abortförbud förebygger inte abort och minskar inte antalet aborter. Tvärtom tjänar de endast till att skada kvinnors hälsa genom att driva aborter under jord eller tvinga kvinnor att resa utomlands för att få tillgång till abortvården de behöver och har rätt till, konstaterar Esther Major vidare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV