Ökad andel kvinnor, unga och storstadsbor bland uppsagda

Antalet uppsagda arbetare inom industrin som beviljats stöd från Trygghetsfonden (TSL) är på den lägsta nivån sedan mitten av 2019. Samtidigt har kvinnor, unga och storstadsbor i högre grad drabbats av uppsägningar under pandemin. Detta då restriktionerna framför allt drabbat handeln och hotell- och restaurangbranschen, branscher med en hög andel av de anställda är kvinnor och unga, samt koncentration till storstäderna.

Det framgår av TSL:s rapport för första kvartalet 2021. Under det gångna året inföll en tydlig topp i april, då över en femtedel av totalt 35 000 uppsagda personer anmäldes för stöd. Antalet uppsagda personer som anmälts för stöd nu är nere på nivåer innan krisen, men enligt Caroline Söder, TSL:s vd, är det för tidigt att blåsa faran över.

– Krisen har slagit mot andra branscher än traditionellt, vilket också gör utvecklingen framåt mer svårbedömd. Det finns många faktorer som påverkar, stödpaketens uthållighet, hur länge restriktionerna blir kvar och i vilken utsträckning vi får bestående beteendeförändringar kring resor, nöjen och handel, säger Söder i ett pressmeddelande.

Enligt TSL-rapporten får 9 av 10 en positiv lösning efter uppsägning, och 4 av 5 får ett lika eller mer kvalificerat jobb.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV