Nyheter

Orimligt att ha fred som mål med krig som medel

Det var den 8 mars, på internationella kvinnodagen, som Försvarsmakten lanserade sin nya rekryteringskampanj. Stora dagstidningsannonser visade en uniformerad ung kvinna, tungt beväpnad med en granatkastare på axeln, med rubriken: ”Typiskt tjejer.” Kampanjen får nu kritik från Svenska kvinnors vänsterförbund (SKV). I ett uttalande från senaste årsmötet konstaterar förbundet att försvaret hoppas kunna rekrytera fler kvinnor, samt att de flesta svenskar vill satsa på ett starkt försvar med soldater som både är kvinnor och män.

”Vi ser frågan ur ett annat perspektiv. Världen militariseras allt mer. Hotbilder skapas som legitimerar allt större satsningar på förnyade vapensystem som i sin tur slukar oerhörda summor. Dessa medel behövs för att skapa drägliga levnadsvillkor för världens befolkning och för att avvärja det klimathot som hänger över oss. Vid horisonten hotar kärnvapenkrig som kan utplåna vår civilisation. Vi vet att ständig upprustning med påföljande våldsanvändning inte skapar den fred som mänskligheten är i så stort behov av. Att ha fred som mål, men krig som medel är ingen rimlig strategi”, skriver SKV och fortsätter:

”Kvinnan på affischen är tänkt att visa en modern tjej som kan vara lika tuff som en karl. Men vi ser en tjej som rekryterats till en våldsapparat, präglad av män, som genom årtusenden har härjat och dödat i oändliga krig. Detta system ska hon legitimera och effektivisera med sin insats. Vi tar avstånd från tanken att krigföring är legitimt, att det är med dess hjälp vi försvarar frihet, demokrati och jämlikhet. Vi hoppas att unga kvinnor som ser affischen satsar på ett yrke som rymmer mer meningsfull sysselsättning än att förbereda krig.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV