Prenumerera

Logga in

Osteosporos – en underbehandlad folksjukdom

Under en livstid drabbas varannan kvinna av osteosporos, en utbredd folksjukdom som innebär att benmassan minskar, skelettet blir skört och bryts lättare. Men trots att Socialstyrelsen klassar sjukdomen som ett svårt tillstånd och frakturer drabbar en person var femte minut på grund av osteosporos är den underbehandlad, konstaterar Alexandra Charles von Hofsten, ordförande för 1,6 och 2,6 miljonerklubben:

– Vi måste få upp kunskapen om sjukdomen och framför allt se till att vården fungerar bättre så att kvinnor över 50 år som bryter sig blir remitterade för utredning så att en diagnos kan ställas om det är osteoporos.

Den 21 april anordnar 1,6 och 2,6 miljonerklubben därför ett webbinarium om osteoporos. Ingrid Bergström, läkare och forskare på Osteoporoscentrum, Karolinska universitetssjukhuset, kommer att berätta om träning som komplement till den medicinska behandlingen. Medverkar gör också Kristina Åkesson, ortoped och professor vid Osteoporoscentrum på Skånes universitetssjukhus.

– Vi behöver få igång fungerande vårdkedjor för osteoporos i hela landet, vilket bland annat innebär att kvinnor som är 50 år och som bryter sig ska remitteras för utredning. Är det osteoporos finns behandlingar som stärker skelettet. Tyvärr ser vi bland de som fått diagnos och behandling att de slutar ta sina mediciner efter en tid. Sannolikt för att de har fått för lite utbildning och kunskap om sin sjukdom, säger Åkesson i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV