”Ju större stigmatisering, desto färre vågar söka hjälp för sin störning vilket ger konsekvensen att fler barn riskerar att utsättas för övergrepp”, skriver Hanna Bergwall och Paula Dahlberg, som är starkt kritiska till tidigare höjdhopparen Patrik Sjöbergs nya kampanj mot pedofiler.
Patrik Sjöberg har börjat sälja produkter som han marknadsför via bland annat Instagram. Produkterna är alltifrån t-shirts till munskydd med texten ”Kill your local pedophile”. På flertalet bilder på Sjöbergs Instagram poserar han i mössa från kollektionen ihop med olika mer eller mindre kända personer. Budskapet är att alla som är emot övergrepp på barn bör köpa hans kläder, annars står hen på förövaren sida.
Helt rätt, kanske du tänker. Att ta ställning sådär är väl en no brainer? Men hur mycket sund aversion du än känner för pedofili visar forskning att stigmatisering av pedofiler inte är ett effektivt sätt att skydda barn från sexuella övergrepp. Det är faktiskt tvärtom.
Ju större stigmatisering, desto färre vågar söka hjälp för sin störning vilket ger konsekvensen att fler barn riskerar att utsättas för övergrepp. Ju mer en pedofil tvingas identifiera sig som ett monster som inte kommer kunna låta bli att skada barn, desto större risk är det att personen till sist kommer agera ut, för varför stå emot något som alla talar om att hen inte kan fixa i längden?
Sedan måste det sägas, pedofili är inget man väljer. Pedofiler generellt är inte onda människor. Pedofiler är inte automatiskt förövare. Pedofiler är människor med en sexuell störning som innebär ett varaktigt sexuellt intresse för barn som inte kommit in i puberteten. Vissa av dem som begår sexuella övergrepp på barn har en pedofil störning medan andra inte har det. Majoriteten av personer med pedofili är och blir aldrig förövare.
Vi tycker givetvis att övergrepp på barn är fel, oavsett om förövaren var pedofil eller inte. Men lösningen på detta är inte att demonisera personer som aldrig rört ett barn på ett opassande sätt. Lösningen är att stoppa övergreppen innan de har hänt genom terapi och eventuell medicinering.
För att människor i riskzonen ska få tillgång till detta måste de våga söka hjälp. Så länge samhället basunerar ut att pedofiler (inte förövare) borde mördas säger det sig själv att få människor kommer vara villiga att erkänna att de behöver hjälp.
För att skydda barn mot sexualla övergrepp kan vi inte tillåta oss själva och samhället att enbart rida på vågen av äckel och ilska. Vi måste ta ett steg tillbaka och titta på vad som faktiskt fungerar. Det är vi skyldiga våra barn. Genom att sätta likhetstecken mellan pedofili och förövare, som Patrik Sjöberg gör, riskerar fler barn i förlängningen att utsättas för sexuella övergrepp.