Nyheter

Regeringen går vidare med Las-överenskommelse

Tre interna så kallade bokstavsutredningar ska lämna förslag på hur parternas principöverenskommelse om anställningstrygghet och omställning ska genomföras. De tre delar i överenskommelsen som regeringen ser behov av att utreda är:

  • anställningsskydd och tillhörande a-kassefrågor,

  • en ny offentlig omställningsorganisation som ska erbjuda och finansiera grundläggande omställnings- och kompetensstöd och

  • ett nytt och parallellt offentligt studiestöd.

Förväntningen är att förslagen, som ska redovisas senast den 15 maj och träda i kraft före halvårsskiftet 2022, ska ligga i linje med parternas principöverenskommelse. De parter som står bakom ska enligt regeringens beslut bidra med företrädare med expertkunskap till en särskild arbetsgrupp nära knuten till utredningarna.

Därutöver ska utredningarna samarbeta med varandra och föra dialog med arbetsmarknadens parter, företrädare för små och medelstora företag samt andra relevanta aktörer på arbetsmarknaden. Vid behov ska även synpunkter inhämtas från relevanta myndigheter.

Bokstavsutredningar är till skillnad från offentliga utredningar inte egna myndigheter. Resultaten presenteras i promemorior, skickas vanligtvis ut på remiss och publiceras ofta i departementsserien Ds.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV