Regeringen vill motverka rasism bland barn och unga på nätet

Statens medieråd ska ta fram metoder för att motverka rasism bland barn och unga på nätet. Regeringen fattade beslut om uppdraget på torsdagen, och avsätter 700 000 kronor för ändamålet under 2021. Syftet är att identifiera metoder som kan motverka förekomsten av rasistiska och främlingsfientliga uttryck på nätet och myndigheten ska sprida metoder som visat sig fungera.

Enligt studier som Statens medieråd genomfört har antalet unga som anmält hat och hot till sociala medietjänster ökat under perioden 2016-2018. De anmälningar som gällde rasism närapå fördubblades.

– Med ungas ökade användning av sociala medier följer en ökad risk att utsättas för rasistiskt motiverat hot och hat i sociala medier. Det är något vi måste motverka och därför ger vi nu Statens medieråd i uppdrag att ta fram och sprida fungerande metoder till relevanta aktörer. Ingen ska behöva utsättas för rasism, vare sig på nätet eller någon annanstans, säger Märta Stenevi, jämställdhetsminister.

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, fäster stor vikt vid att barn och unga ska kunna känna sig trygga på nätet:

– Statens medieråd har under flera år haft i uppdrag att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga. Det uppdrag som nu ges för att motverka rasism på nätet mot barn och unga är en naturlig fortsättning på detta arbete.

,

I uppdraget ingår att samverka med Barnombudsmannen, Forum för levande historia och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, inhämta erfarenheter och kunskap från Statens skolverk och civilsamhällesorganisationer samt föra dialog med universitet och högskolor. Det ska slutredovisas till regeringen senast den 1 mars 2023.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV