Nyheter

Reporter som utsatts för sexualbrott ansågs partisk

Felicia Sonmez, nyhetsledande politikreporter på Washington post, belades med restriktioner i sin rapportering för att hon varit öppen med att hon utsatts för sexuella övergrepp. Sonmez har själv kritiserat restriktionerna vid flera tillfällen och bett att få bli befriad från dem, utan framgång.

Först sedan hon nyligen gick ut med sin kritik i sociala medier, med massiv uppslutning som följd, har tidningen backat från sitt tidigare beslut. Nu säger ledande redaktörer att hon återigen är fri att skriva om personer som anklagas för sexualbrott.

Det var i samband med senatsutfrågningarna av Brett Kavanaugh, inför tillträdet till USA:s högstadomstol, som Sonmez fick beskedet från sina redaktörer att hon inte ansågs kunna rapportera rättvist om vare sig Kavanaugh-utfrågningarna eller #metoo-relaterade nyheter. Detta med hänvisning till potentiella intressekonflikter.

När Sonmez i januari 2020 i en tweet påminde om våldtäktsanklagelser mot basketstjärnan Kobe Bryant i samband med att han omkommit i en helikopterolycka, blev reaktionerna så starka att hon tillfälligt togs ur tjänst. Restriktionerna kring hennes rapportering har upprätthållits sporadiskt, och hindrat henne från att bevaka flera högprofilerade fall, skriver Washington post i en egen artikel om konflikten.

Vidare framhålls att nyhetsmedier brukar avråda journalister från att bevaka frågor de är personligen engagerade i, eller har uttryckt åsikter om offentligt, men att det är ytterst ovanligt att en reporter hindras från att rapportera om ett ämne hen har erfarenhet av, eller som involverar hens bakgrund.

I en artikel i The Guardian skriver kolumnisten Moira Donegan om de många turerna kring Felicia Sonmez munkavle. Bland annat om hur den utlösande faktorn var klagomål från den man hon anklagat för övergrepp. Nu har i stället påtryckningar från de som stödjer Sonmez hörsammats, men Donegan undrar hur länge det ska dröja innan ”kvinnohatare och våldtäktsapologer” igen lyckas övertyga Washington post om att ånyo kringskära hennes karriär.

Själv konstaterar Felicia Sonmez att hon varken fått någon ursäkt eller förklaring till att restriktionerna hävts, och att hon inte känner någon glädje över beskedet, utan kommer att ta ledigt för att tänka igenom sin situation:

– Varje samtal med [redaktörerna] har varit traumatisernade. Jag känner inte deras stöd.

Fackföreningen som representerar de anställda på Washington post skriver:

”Vi är glada att se The Post upphäva sitt skadliga ställningstagande och låta vår kollega Felicia Sonmez göra sitt jobb. Men det här beslutet kom först efter mycket offentlig kritik och till priset av Felicias psykiska hälsa. The Post måste göra bättre ifrån sig. Företaget har mycket arbete kvar för att återuppbygga förtroende – internt och externt – och utveckla en inkluderande arbetsplats för alla.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV