RFSL stämmer den svenska staten i föräldraskapsärende

Svensk medborgaren Petra Nordqvist har i Sverige nekats att registreras som förälder till det barn hon enligt brittisk lag är förälder till. Nordqvist är bosatt i Storbritannien tillsammans med sin fru, brittiska medborgaren Lindsay Manning. Tillsammans har de två barn, men i Sverige erkänns Nordqvist endast som förälder till deras äldsta barn, som hon har fött. Detta till skillnad från om föräldrarna varit ett olikkönat par.

Fallet har med stöd av RFSL drivits till högsta instans i en flera år lång domstolsprocess, utan framgång. För att diskrimineringen ska prövas av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna behövde en ansökan om ersättning för brott mot Europakonventionen prövas i Sverige först. En begäran om skadestånd lämnades till Justitiekanslern förra året, som nu har avslagits.

Petra Nordqvist och Lindsay Manning kommer nu att driva föräldraskapsärendet till Europadomstolen, med hjälp av juristen Kerstin Burman på RFSL.

– Hur är det faktum att mitt barn inte erkänns som mitt, endast på grund av att jag är kvinna i en samkönad relation, inte diskriminering? Sverige måste modernisera sin lagstiftning och erkänna familjer som ser olika ut. Vi kan inte låta Sverige beröva vår son en av sina föräldrar på det här sättet, säger Petra Nordqvist i ett pressmeddelande från RFSL.

RFSL har drivit flera domstolsprocesser i liknande fall. I juni väntas en statlig utredning komma med förslag om hur föräldraskap i större utsträckning ska erkännas i Sverige när samkönade par fått barn utomlands.

– Det är bra att frågan drivs både juridiskt och politiskt. Sverige kan inte fortsätta ha olika regler för olikkönade och samkönade par som fått barn utomlands. Lagen behöver förändras och drabbade behöver få ett erkännande, säger RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV